Image

Više od 400 gledalaca, prijatelja i ljubitelja karatea bodrilo takmičare ‘’Internacionalnog festivala karatea – Novogradski dani 2023.’’

Na ovogodišnjem takmičenju učestvovala 362 takmičara, najuspješniji klubovi su Karate klub "Champion“ Ilidža i KK "Novi Grad" Sarajevo

U okviru tradicionalne manifestacije ‘’Novogradski dani 2023.’’ protekli vikend održan je 22. ,,Internacionalni festival karatea – Novogradski dani 2023’’, u organizaciji Karate kluba „Novi Grad“ Sarajevo, uz podršku Općine Novi Grad Sarajevo. Festival je održan u sportskoj dvorani ”Ramiz Salčin”.

Na ovogodišnjem turniru učestvovala su 362 takmičara iz 43 kluba iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, koji su bili prijavljeni u 424 službene i neslužbene kategorije.

Takmičenja su se odvijala na četiri borilišta, u muškoj i ženskoj konkurenciji, pojedinačno u 124 discipline u katama i borbama.

Najuspješniji klubovi su Karate klub “Champion“ Ilidža sa osvojene 23 medalje (11 zlatnih, 8 srebrnih i 4 bronzane), na drugom mjestu je Karate klub „Novi Grad“ Sarajevo sa osvojene 23 medalje (11 zlatnih, 5 srebrnih i 7 bronzanih). Treće mjesto osvojio je Karate klub „Perfekt“ Sarajevo, sa osvojenih 8 medalja (6 zlatnih, 2 srebrne i 0 bronzanih), dok je četvrto mjesto osvojio Karate klub „Specijal“ Goražde sa osvojenih 12 medalja (4 zlatne, 4 srebrne i 4 bronzane).

Najuspješnija takmičarka ja Berina Džinić, članica Karate kluba ‘’Novi Grad’’ iz Sarajeva sa osvojene tri zlatne medalje, u katama i borbama, a najuspješniji takmičar turnira je Ahmed Živalj, takmičar KK „Perfekt“ iz Sarajeva, sa osvojene dvije zlatne medalje

Medalje su osvojila 192 takmičara iz 41 kluba od ukupno 43 kluba koliko ih je nastupilo na turniru. U okviru svečanosti otvaranja turnira plaketama i prigodnim poklonima nagrađeni su najuspješniji članovi karate kluba „Novi Grad“ Sarajevo u sezoni 2022/2023, Džinić Berina, Njemčević Maisa, Eljazović Sara, Delid Alija, Beganović Amila, iŠumar Muhamed.

Posebno priznanje dodijeljeno je takmičarki Berini Džinić, za osvojeno prvo mjesto na 27. Prvenstvu Balkana održanom u Baru u Crnoj Gori ove godine.

Udruženje karate klub „Novi Grad“ dodijelilo je zahvalnice za podršku u organizaciji turnira Općini Novi Grad Sarajevo i JP Lokom d.o.o. , kao i privrednim organizacijama. Posebna priznanja „Plaketa 22. Internacionalnog festivala karatea za izuzetan lični doprinos u razvoju i promociji karatea“ dodijeljena je Almasi Durić.