Image

Sestre koje su oživjele turizam u Kreševu

Sestre Milijana, Marija, Vedrana i Valentina Miličević izgradile su u selu Rakova Noga, nadomak njihovog rodnog Kreševa, turističko naselje Hobbiton, po uzoru na kućice iz Gospodara prstenova, privukavši veliku pažnju posjetitelja iz cijelog svijeta

U ovom izdanju Gracije, u kojem obilježavamo 18 godina postojanja, sestre Milijana, Marija, Vedrana i Valentina Miličević iz Kreševa su simbolična i važna priča. Kroz godine smo javnosti, vama našim čitateljima i čitateljicama, predstavljali i promovirali uspjehe iz malih sredina, znajući koliko je važno da dobiju na vidljivosti. I stoga naša misija i dalje ima svoj određen cilj: uvijek pronalaziti i praviti priče o “običnim“ ljudima koji čine neobične i hvale vrijedne poduhvate.
Evo, razgovaramo sa Marijom Miličević, pokretačkim duhom turističkog naselja Hobbiton utemeljenom u selu Rakova Noga nadomak Kreševa. Inspiraciju su sestre Miličević dobile u filmskom serijalu Gospodar prstenova, u kojem mala bića Hobbiti žive u rupama u zemlji, i riješile dio te magične atmosfere prenijeti u svoje rodno mjesto.

Podrška i oduševljenje

Naselje Hobbiton čini pet kućica iz filmske fantazije, nastale po epskom romanu koji je napisao engleski akademik i filolog J. R. R. Tolkien. Dvije kućice su sestre potpuno završile, a svih pet će biti gotove do ljeta. “Kao i prošle godine, najavit ćemo dan otvorenih vrata i zvanično ih otvoriti. Dođite nam!”, srdačno nas poziva Marija.
Inspiraciju jesu pronašle u fantastičnoj filmskoj sagi, ali su sestre Miličević u svoje kućice odlučile uvesti originalnost, te u njihove nazive i uređenje unijeti duh i tradiciju Kreševa. Marija je dugo maštala o vlastitom i posebnom turističkom sadržaju, a kad je došla na ideju Hobbit-kućica, sestre su je zdušno podržale. Prvi je ovo sadržaj ovakve vrste u BiH, a na podršku i oduševljenje su nailazile na svim stranama, što ih je dodatno ohrabrilo da nastave dalje. “Posjetioci svakodnevno pristižu, tako da je u nas sezona uvijek”, kaže Marija.

 

 

Ali, evo, zašto baš Hobbiton, moramo je pitati otkud takva ideja? “Najčešće pitanje i nekako najteži odgovor. Volim da putujem i istražujem autentična mjesta i smještajne jedinice, volim reći ‘ljudsku kreativnost’. Zahvaljujući društvenim mrežama, imala sam mnogo ideja. Odlučila sam se na ‘rupe’ u zemlji, i znala sam da će biti veliko oduševljenje za sve. Zapravo, sve ono što mene oduševi, nekako znam da će i druge. I zaista se držim toga”, kaže nam Marija.
Naša sugovornica inžinjerka je geologije i direktorica privatnog kamenoloma Vrela. Ujedno je vlasnica Hobbitona, a zajedno sa sestrama radi na uređenju i čišćenju kućica. “Posebno kad se umorim od poslovnih obaveza na kamenolomu”, kroz smijeh dodaje Marija.
Najstarija sestra Milijana radi u porodičnoj građevinskoj firmi kao arhitektica te rukovodi svim projektima, a njen zadatak bio je da iscrta i napravi projekat kućica. Vedrana, koja vodi punionicu vode Nevra, što je, kako kaže Marija, izuzetno kvalitetna kreševska izvorska voda, diplomirana je ekonomistica i vodi glavne finansije u Hobbitonu. A najmlađa, Valentina, buduća je doktorica: privodi studije medicine kraju, pa je, veli Marija, najčešći model za slikanje i snimanje reklama za Hobbiton.

Ljubav sve pokreće

A kako izgleda kad se nađemo kao gosti u Hobbitonu? Jedna kućica ima 25 metara kvadratnog prostora i prima četiri osobe. Mali dnevni boravak je pregradom odvojen od kreveta, a kućica ima i mini kuhinju, trpezariju i toalet. Gosti se griju na drva koja se lože u starinskoj pećici, a svaki od ovih neobičnih objekata ima vlastito dvorište te uz predivni pogled na okolinu možete roštiljati i kuhati na otvorenom. Tu su još i šetačka staza kroz čarobnu šumu, kućice za kućne ljubimce te koliba “Golišan” za organiziranje proslava.
Još je puno planova pred njima, o tome će tek kasnije govoriti, a završavamo ovu storiju jednom posebnom asocijacijom, na drugo književno djelo, koji može imati poveznicu sa sestrama Miličević. Naime, njih četiri odlikuje velika povezanost i sestrinska ljubav, baš poput junakinja klasika američke književnosti Male žene, romana Louise May Alcott iz 1868. “Mi smo u čitavu priču unijele toliku ljubav da nam se to i vraća. Do ljeta ćemo u Hobbitonu biti sve četiri u punom kapacitetu. Mislim da smo uspjele oživjeti turizam u našem malom mjestu. Gosti dolaze iz čitave Evrope, ali i dalje, a odlaze vidno oduševljeni i zadovoljni.”

 

 

IZVOR: GRACIJA.BA