Image

Reakcija Veterinarske stanice Novi Grad Sarajevo na plasiranje netačnih informacija i fotografija

Povodom plasiranja informacija u javnost o tome kako su hvatači Higijenskog servisa JP „Lokom“ povrijedili psa na Dobrinji prilikom hvatanja, Veterinarska stanica Novi Grad d.o.o. Sarajevo obavještava javnost da se radi o neodogovornom i netačnom plasiranju informacija i fotografija, čije je porijeklo i vrijeme nastajanja nepoznato, i za koje nemaju nikakvih informacija ni svjedoka.

Slike su objvaljene 27. augusta 2022. godine, na FB profilu Udruženja AW mau, a odgovorno tvrdimo da hvatači JP „Lokom“ nisu bili taj dan nikako na Dobrinji, te da je u ranijim danima vršeno hvatanje nekoliko pasa u tom naselju i da se nije desila povreda prilikom bilo kojeg tog slučaja.

Nažalost, zbog navedene situacije, ali zahvaljujući dostupnosti tehnologija, ubuduće će JP „Lokom“ vršiti video i foto dokumentaciju svakog pojedinačnog hvatanja pasa, koje se vrši po pozivu naših građana, a kako se ovakve stvari ne bi dešavale.

Također, obavještavamo javnost da takozvani aktivisti za zaštitu životinja, aktivno učestvuju u dovođenju životinja u naša naselja, jer se u konkretnom slučaju na Dobrinji radi o cijelim čoporima i grupama pasa, koji uopće ranije tu nisu bili. Oni su dovedeni u svega nekoliko dana, i ne radi se o uličnim psima koji su odrasli na ulici u tim naseljima, nego tzv. zaštitnici životinja učestvuju u njihovom dovođenju, a reakcija s njihove strane ustvari je reakcija na činjenicu da građani pozivaju članove Higijenskog servisa koji odvode pse.

Još jednom naglašavamo, da je interes tzv. zaštitnika životinja, nažalost upravo to da psi budu na ulici, kako bi oni mogli sakupljati donacije širom svijeta i osiguravati svoju finansijsku korist, a s druge strane našim građanima nije u interesu da životinje budu na ulici. Svaka životinja može da se udomi nakon njenog hvatanja, što Veterinarska stanica Novi Grad radi.

Pozivamo članove Udruženja Aw mau koji su objavili informaciju o povređivanju psa sa fotografijama, da objave dokaze ukoliko ih imaju, da kažu kada i u koje vrijeme, na kojem mjestu se događaj desio. Isto tako ih pozivamo, ako imaju bilo kakvu foto ili video dokumentaciju kojom se dokazuje da se radilo o bilo kojem članu ili vozilu našeg Higijenskog servisa da se nalazilo na tom mjestu da ih objave, jer je širenje dezinformacija jako neodgovorno.