Image

Porodica Pašović kojoj je jučer u požaru stradala kuća odmah smještena u drugi stan

 

Jučer je u poslijepodnevnim satima došlo do požara na porodičnoj kući 78-ogodišnjeg Ejuba Pašovića, u ulici Safvet-bega Bašagića. U kući su u momentu požara bili Ejub koji je slijep i teško bolestan, te njegov sin Fahrudin koji je osoba sa posebnim potrebama, dok je drugi sin Šemsudin bio van kuće. Nakon požara Ejub i Fahrudin su privremeno hospitalizirani zbog respiratornih problema usljed udisanja velikih količina dima. Na kući je pričinjena ogromna materijalna šteta i nije uslovna za život.

Nakon saznanja o požaru na teren je upućena Služba civilne zaštite Općine Stari Grad Sarajevo koja je informisala općinskog načelnika mr. Ibrahima Hadžibajrića o navedenom. Kako se radi o porodici koja je u stanju socijalne potrebe, a Ejub je i bivši borac Armije RBiH, nemaju mogućnost drugog smještaja i prijetio im je izlazak na ulicu.

Da bi se što prije pomoglo unesrećenoj porodici, načelnik Hadžibajrić naložio je da im se po hitnom postupku osigura alternativni smještaj i obezbijedi sve što je potrebno za život.

Danas je porodica Pašović smještena u stan u vlasništvu Općine Stari Grad Sarajevo u ulici Gradačačka. Stan je opremljen i porodica ima sve što je potrebno za prvu pomoć. Prilikom smještaja porodice pomoć su pružili i vatrogasci DVD Vratnik. Iako teško bolestan i slijep, Ejub se zahvalio za ovu pomoć kazavši da je sretan što još uvijek ima dobrih ljudi spremnih da pomognu svima koji se nađu u nevolji. O uzrocima požara nisu mogli govoriti osim da se sve odigralo veoma brzo, te da je Fahrudin samo uspio iznijeti oca iz kuće.

Prema informacijama Službe za boračko-invalidsku i socijalnu zastitu, radi se o teško ugroženoj porodici u kojoj otac ima mjesečna primanja od strane Centra za socijalni rad i to za neratnu invalidninu i za osposobljavanje za život. Od Općine Stari Grad Sarajevo ostvaruje pravo na jednokratnu novčanu pomoć, a ove zime dobio je i sredstva za nabavku ogrjeva. Općina Stari Grad Sarajevo poziva i druge nadležne institucije da se uključe u rješavanje problema ove porodice, imajući u vidu da je otac teško bolestan i da su im primanja minimalna.

 

Građanima se savjetuje oprez i posebna pažnja sa zapaljivim materijama

Početkom ovog mjeseca došlo je do velikog požara na objektima koji su u vlasništvu Mehe Beriše i Seje Makote, u ulici Harbina, na Širokači. U požaru su stradali garaža, automobil i krov, a nalogom načelnika Hadžibajrića krov na porodičnoj kući je odmah saniran. U oktobru je u ulici Safvet-bega Bašagića također gorio porodični stambeni objekat na kojem je pričinjena velika materijalna šteta, ali u njemu niko ne živi, te se sumnja da su požar izazvali migranti. Imajući u vidu povećan broj ovakvih slučajeva, posebno zbog činjenice da će temperature biti sve niže i da će građani koristiti sve raspoložive resurse za zagrijavanje domova, skreće se pažnja da pažljivo rukuju svim zapaljivim materijalima i da budu oprezni kako ne bi bilo većih posljedica.