Image

Općinski načelnik podržao projekat “Idemo na loptu”

Općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić održao je sastanak sa članovima Udruženja građana Tribina koji su mu predstavili projekat “Idemo na loptu”. Riječ je o projektu koji ima za cilj vratiti djecu na sportska igrališta, podstaći ih na sportske aktivnosti i odvojiti od kompjuterskih igrica. Projekat su zamislili tako da za svako igralište obezbijede po jednu fudbalsku loptu, a u narednoj fazi i košarkaške, rukometne i odbojkaške lopte. U projekat animiranja djece na bavljenje sportskim aktivnostima uključit će se i bivši bh reprezentativci i asovi, a kroz zajedničke utakmice, poklone i brojne druge sadržaje ukazivat će se na značaj bavljenja sportom.

“Igrališta su prazna u bilo koje doba dana i to je ono što zabrinjava i što nas je potaknulo da krenemo s projektom ‘Idemo na loptu’ s ciljem da odvojimo djecu od virtualnih kompjuterskih igrica koje su mamac za dosta opasnije igre koje nude društvene mreže. Osim što su djeca vezana za računare i mobitele, djeca se nepravilno razvijaju i višesatne igrice su štetne po njihov vid i ostale vitalne organe,” kazao je Sinan Sinanović iz Udruženja “Tribina”.

Svako uručenje lopti na igralištima održat će se uz simbolične utakmice i druženje sa djecom.

Općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić kazao je da podržava svaku dobru ideju koja pomaže razvoju djece i njihovom pravilnom usmjeravanju, a sport to svakako jeste. “Podržat ćemo ovaj projekat u okviru naših mogućnosti i radujem se da ponovo vidim našu djecu na igralištima,” kazao je načelnik Hadžibajrić.

Projekat bi trebao početi u drugoj polovini mjeseca maja, a realizovat će se u koordinaciji sa općinskom Službom za obrazovanje, kulturu i sport.