Image

Općina Stari Grad podržala aplikaciju Grada Sarajeva za Evropsku prijestolnicu mladih 2026.godine

Potpisivanjem Sporazuma o saradnji između Grada Sarajeva i gradskih općina, Općina Stari Grad Sarajevo dala je podršku aplikaciji grada Sarajeva za Evropsku prijestolnicu mladih 2026.godine i iskazala spremnost za kreiranje boljih uslova za mlade. U ime Općine Stari Grad Sarajevo sporazum je potpisala Mirsada Smajić, ovlaštena za vršenje poslova iz nadležnosti Općinskog načelnika.

Potpisivanje sporazuma upriličeno je danas u prostorijama Dječje kuće Novo Sarajevo, gdje je potom održan jedinstveni događaj “Mladi su srce Sarajeva: Dijalog mladih i vlasti” namijenjen motiviranim mladim osobama koje žele predložiti, inovirati i osmišljavati kreativna rješenja za stvaranje boljih uslova za mlade u Sarajevu. Mladi su na događaju imali priliku da razgovaraju sa političarima i predstavnicima različitih institucija iz Kantona Sarajevo.

Grad Sarajevo je aplicirao za status Evropske prijestolnice mladih 2026. te je uspio ući u finale takmičenja za ovu prestižnu titulu što je ogroman uspjeh. 

Partneri Gradu Sarajevo za aplikaciju Sarajevo Evropska prijestolnica mladih su: Institut za razvoj mladih KULT, Udruženje Zora, Općina Stari Grad, Općina Centar, Općina Novo Sarajevo, Općina Novi Grad, Vijeće mladih Općine Novo Sarajevo, Vijeće mladih Općine Stari Grad, Vijeće mladih Novi Grad i Vijeće mladih Federacije BiH.

Titulu Evropske prijestolnice mladih svake godine dodjeljuje najveća platforma omladinskih organizacija u Evropi, Evropski forum mladih. Gradovi finalisti za 2026. godinu pokazali su posvećenost mladima, kontinuirano ulaganje i integriranje mladih u svakodnevni gradski život. Među pet finalista se nalaze gradovi Sarajevo, Izmir, Malaga, Tromso i Vila do Conde.