Image

Općina Stari Grad gradi dječiju edukativnu radionicu za mališane u Ustikolini

 

Općina Foča-Ustikolina nema sadražaje niti ustanove za djecu predškolske dobi što predstavlja sve veći problem prilikom upisa te djece u školu i njihove socijalizacije. Naime, djeca koja dolaze iz udaljenih mjesta tokom odrastanja nisu imala mogućnost druženja i igre sa svojim vršnjacima, te se teže uklapaju u društvo.

Kako bi se prevazišao ovaj problem, Općina Foča-Ustikolina planirala je pokrenuti dječiju edukativnu radionicu u okviru osnovne škole, no nisu imali potrebna sredstva za to. Načelnik Općine Foča-Ustikolina Mujo Sofradžija obratio se za pomoć općinskom načelniku mr.Ibrahimu Hadžibajriću, te je dogovoreno da kompletan projekat finansira Općina Stari Grad.

Načelnik Ibrahim Hadžibajrić i načelnik Mujo Sofradžija potpisali su danas ugovor o namjenskom grantu kojim će Općina Stari Grad za projekat dječije edukativne radionice u Ustikolini izdvojiti 15.000 KM. Ovim sredstvima finansirat če se uređenje prostora, nabavka dječije igraonice, edukativnog pribora i pomagala.

“Načelnik Sofradžija me posjetio prije dva mjeseca i rekao da u Ustikolini djeca nemaju nijednu igraonicu, nemaju produženi boravak, te da Općina nema mogućnost da takav projekat finansira. Općina Stari Grad može pomoći i to ćemo veoma rado učiniti. Finansirat ćemo cijeli projekat i nadam se da će djeca dobiti mjesto gdje će se rado okupljati i sticati nova znanja,” izjavio je načelnik Hadžibajrić.

Načelnik Sofradžija izrazio je zahvalnost za ovako značajnu podršku u ime svih građana Općine Foča-Ustikolina.

“Načelnik Hadžibajrić je naš dokazani i dugogodišnji prijatelj i znam da je pružao pomoć i prije mog dolaska na mjesto načelnika i odazvao se svakoj našoj molbi. Igraonica za djecu predškolskog uzrasta u Ustikolini je nam je itekako potrebna. Djeca iz udaljenih krajeva teže se uklapaju u društvo i sistem jer tokom odrastanja nisu imali druženja i okupljanja kroz igraonice i slične ustanove. Trenutno imamo 50-ak djece predškolskog uzrasta i ovo će njima mnogo značiti. Izgradnju ćemo početi odmah,” potvrdio je načelnik Sofradžija.

Ovo nije prvi put da Općina Stari Grad pomaže Općinu Foča-Ustikolina. U maju prošle godine načelnik Hadžibajrić posjetio je ovu općinu i tom prilikom uručio finansijsku pomoć za sanaciju štete nastale poplavama koje su ih zahvatile u februaru 2021. godine. Općina Stari Grad tada je za pomoć Ustikolini izdvojila 10.000 KM.