Image

Općina finansirala sanaciju stepeništa za zvonik Crkve Svetog Ante na Bistriku

Općina Stari Grad, predvođena općinskim načelnikom mr Ibrahimom Hadžibajrićem, u potpunosti je finansirala sanaciju stepeništa koje vodi do zvonika Crkve Svetog Ante na Bistriku u ulici Franjevačka. Ovim je nastavljena praksa dugogodišnje podrške vjerskim institucijama na području Starog Grada.

Gvardijan Franjevačkog samostana i Crkve Sv. Ante fra Stipan Radić potvrdio nam je da su ovo prvi radovi ikad na crkvenom zvoniku. „Zvonik crkve dovršen je 1913. godine, od tada na njemu ništa nije rađeno. Zbog problema sa drvenim griljama došlo je do potpunog propadanja drvenog stepeništa koje vodi do zvonika. S obzirom da je čitav kompleks samostana i crkve pod zaštitom države, bilo je od izuzetnog značaja i obaveze sačuvati autentičnost, te smo se odlučili da izvršimo ugradnju i postavljanje novih drvenih stepenica istih onakvih kakve su bile pri izgradnji“, pojasnio je gvardijan fra Radić. Stanje stepeništa je bilo toliko loše da je zahtijevalo hitnu reakciju, međutim Crkva nije imala potrebna finansijska sredstva. „Uputio sam molbe za pomoć na razne adrese, uključujući i Vladu Republike Hrvatske, koja je često finansirala slične projekte po Bosni i Hercegovini, ali nažalost niko nije pokazao sluh i razumijevanje. Na veliku sreću po nas i ovaj vjerski kompleks, načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić bez imalo odlaganja je odlučio pomoći nam i uplatiti finansijsku pomoć u iznosu od 30.000 KM, za šta smo mu neizmjerno zahvalni“, izjavio je fra Stipan Radić.

Radovi su trajali više od dva mjeseca

Projekat ugradnje novog stepeništa bio je veoma zahtjevan jer je zvonik visok oko 40 metara. „Zbog uskog prostora i skučenosti, radnici su ručno i na leđima nosili velike teške grede. Također, izvršeno je i bojenje zvonika, te popravka unutrašnjih stakala. Svemu tome je prethodilo rušenje i iznošenje starih stepenica i montaža posebne skele. Projekat je trajao od početka maja do polovine jula, a kompletnog ga je finansirala naša lokalna zajednica Općina Stari Grad. Za desetljeća je osigurano da zvonik može normalno funkcionisati i to je velika stvar za nas“, poručio je na kraju razgovora gvardijan Franjevačkog samostana i Crkve Sv. Ante, fra Stipan Radić.