Image

Obilježena 31. godišnjica postrojavanja Prve brigade policije Stari Grad

Na Trgu oslobođenja Alija Izetbegović prigodnim programom danas je obilježena 31. godišnjica postrojavanja Prve brigade policije Stari Grad.

Upravo na ovom mjestu, prije 31 godinu, održana je svečana smotra pripadnika brigade, srčanih, mladih momaka koji su spremno stali u odbranu svog grada i svoje zemlje. Bila je to prva smotra odbrambenih snaga naše zemlje, a njihova hrabrost podstakla je i druge da pristupaju u redove MUP-a i tadašnje Teritorijalne odbrane. U toku odbrambeno-oslobodilačkog rata u redovima Prve brigade policije Stari Grad borilo se 1.230 boraca, a 44 pripadnika je dalo svoje živote u odbrani domovine.

Alija Jašarević, tadašnji komandir, a danas predsjednik Udruženja Prva brigada policije, obratio se prisutnima kazavši da je današnje okupljanje podsjetnik na hrabrost i odanost boraca Prve brigade policije Stari Grad Sarajevo. „Njihov doprinos i neizmjerna žrtva za odbranu domovine ne smiju biti zaboravljeni, a njihova hrabrost će zauvijek ostati upamćena u srcima građana Sarajeva i cijele Bosne i Hercegovine“, izjavio je Jašarević. U znak zahvalnosti za pokretanje inicijative za dodjelu naziva Trg Prve brigade policije trgu koji se nalazi iznad podzemne garaže, preko puta Vijećnice, Jašarević je uručio plakete vijećnicima u Općinskom vijeću Stari Grad Sarajevo Almi Jašerević i Vedranu Dodiku.

U ime Općine Stari Grad Sarajevo, obilježavanju ove značajne godišnjice prisustvovala je delegacija predvođena predsjedavajućim Općinskog vijeća Stari Grad Sarajevo Seidom Škaljićem, a činili su je: pomoćnica načelnika Elma Novalija i vijećnici Željko Ler, Alma Jašarević i Alija Begić. Učenjem Fatihe, minutom šutnje i polaganjem cvijeća, odata je počast svim šehidima i poginulim borcima Prve brigade policije Stari Grad.