Image

Obilježen Svjetski dan dijabetesa: Zdravstveni savjet Općine Stari Grad održao edukacije učenicima, nastavnicima i građanima

Povodom Svjetskog dana dijabetesa, koji se širom svijeta obilježava 14. novembra, Zdravstveni savjet Općine Stari Grad Sarajevo danas je u prepunoj Sali 1 Općine Stari Grad održao stručne prezentacije o prevenciji, prepoznavanju i komplikacijama dijabetes melitusa kod djece, o kardiopulmonalnoj reanimaciji kao i pružanju hitne medicinske pomoći u stanjima hipo/hiper-glikemije.

 

Edukacijama su prisustvovali učenici, nastavnici i direktori svih srednjih i osnovnih škola sa područja općine Stari Grad, zainteresovani uposlenici Općine Stari Grad koji se suočavaju sa ovom bolešću u svojim porodicama, kao i građani.

 

Učiniti više na prepoznavanju i prevenciji bolesti

Šećerna bolest ili diabetes mellitus predstavlja jedan od vodećih javno-zdravstvenih problema, kako u svijetu tako i u BiH. Naročito je veliki problem pojava šećerne bolesti kod djece i mladih. Predsjednik Zdravstvenog savjeta Općine Stari Grad dr. Begler Begović kazao je da ovo općinsko tijelo današnjom prezentacijom ukazuje na problem o kojem se ne vodi dovoljno računa.

 

„Nažalost mora se učiniti više na prepoznavanju i prevenciji dijabetesa kod djece. Osnovni i prvi simptomi ove bolesti kod djece su velika žeđ, često mokrenje, manjak koncentracije i umor. Od velike je važnosti ove simptome čim prije prijaviti ljekarima porodične medicine ili pedijatrima, kako bi se što prije konkretno djelovalo. Na veliku sreću ne radi se o visokom broju djece koji boluju od dijabetesa, međutim predviđanja su da će u budućnosti biti sve više i više oboljele djece. Ne smijemo ih ni u kom slučaju stigmatizirati, djeca i njihovi roditelji nisu krivi zbog oboljenja. To je autoimuna bolest isto kao i multipla skleroza ili reumatoidni artritis“, naglasio je dr. Beglerović.

 

Korisno da učenici slušaju ovakva predavanja

Predavanju je prisustvovala i Dženita Bukvić, majka 13-ogodišnjeg dječaka koji se posljednjih pet godina bori sa ovom bolešću. „Bitno je pričati o ovim stvarima kako bi se ljudi upoznali sa ovom bolešću. Ta situacija je mnogo pogodila njega i nas kao roditelje. Potrebno je ipak prihvatiti bolest i upoznati okolinu, pogotovo školske prijatelje i nastavno osoblje. Nažalost, malo se o tome priča u školama, a ne bi trebalo biti tako, to smatraju i mnogi drugi roditelji“, kazala je Dženita Bukvić. Današnji predavači su pored dr. Beglera Begovića, bili i prim.dr. Fadila Kukavica, dr. Lejla Begović i Haris Helać. Svi učesnici današnje edukacije imali su priliku probati zdrave sokove od voća i povrća koji se preporučuju oboljelima od dijabetesa.

 

Direktor Osnovne muzičke škole „Mladen Pozajić“ Mustafa Mujbegović zahvalio se Zdravstvenom savjetu Općine Stari Grad i općinskom načelniku mr. Ibrahimu Hadžibajriću na inicijativi i pozivu. „Vrlo je korisno za naše učenike i nastavno osoblje prisustvovati predavanju o ovoj opakoj bolesti i načinima borbe i prevencije iste“, izjavio je direktor Mujbegović.

 

Sve veća učestalost pojave dijabetesa

Svakog 14. novembra u svijetu se obilježava Svjetski dan dijabetesa. Kampanju su 1991. godine pokrenuli Međunarodna dijabetička Federacija i Svjetska zdravstvena organizacija kao odgovor na sve više rastući problem šećerne bolesti. Šećerna bolest ili diabetes mellitus predstavlja skupinu metaboličkih poremećaja karakteriziranih povišenom koncentracijom glukoze u krvi kao posljedicom nedostatnog lučenja inzulina, izostanka njegova djelovanja ili kombinacije tih dvaju mehanizama. Kod djece se može javiti nekoliko oblika dijabetesa, od kojih je najčešći tip 1 i tip 2. Dijabetes melitus tipa 1 ili ovisan o inzulinu jedno je od najčešćih kroničnih zdravstvenih stanja kod djece do 18. godine života. S pandemijom pretilosti svjedočimo sve većoj učestalosti pojave i dijabetesa melitusa tipa 2 neovisnog o inzulinu, već u toj dobi. Vrlo važno je poznavati nastanak, uzroke, razvoj i komplikacije ove bolesti, jer to utiče na odabir režima liječenja, kao i na postupke suzbijanja komplikacija ove bolesti.