Image

Obilježen Dan šehida na Kovačima: Sjećanje na hrabre heroje

Učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća, delegacija Općine Stari Grad, predvođena načelnikom Irfanom Čengićem na Šehidskom mezarju Kovači obilježila je Dan šehida.

Drugi dan Ramazanskog bajrama obilježava se kao Dan šehida, dan trajnog sjećanja na hrabre borce koji su dali živote braneći Bosnu i Hercegovinu. Tim povodom, na Šehidskom mezarju Kovači položeno je cvijeće na centralnom spomen-obilježju i na mezaru prvog predsjednika Predsjedništva RBiH Alije Izetbegovića.

Pored načelnika Čengića, delegaciju Općine Stari Grad Sarajevo činio je i predsjedavajući Općinskog vijeća Stari Grad Sarajevo Seid Škaljić, vijećnici Salih Išerić, Vedad Šahović, pomoćnica načelnika za opću upravu Sadžida Brkanić, te po ovlaštenju pomoćnica načelnika za boračko – invalidsku zaštitu i socijalna pitanja, Dalila Mahmuljin.

Prilikom današnjeg okupljanja poručeno je da se nikada ne smiju zaboraviti šehidi i poginuli borci koji su dali svoje živote za odbranu BiH, te da je obaveza svih preživjelih da se sjećaju najboljih bosanskih sinova jer je cijena slobode koju danas imamo skupo plaćena.

Odlukom Rijaseta Islamske zajednice od 23. januara, 1995. godine, u BiH je drugi dan Ramazanskog bajrama proglašen Danom šehida, kao dan sjećanja na sve one koji su dali živote braneći porodicu, čast, domovinu i vjeru od 1992. do 1995. godine. Taj dan se obilježava obilaskom šehidskih mezarja, posjetama šehidskim porodicama, učenjem hatme za sve šehide i podsjećanjem na njihovu žrtvu.

Obilježavanju Dana šehida prisustvovale su brojne delegacije, predstavnici svih nivoa državne vlasti, udruženja i porodice šehida.