Image

Narandžasto upozorenje zbog pojačanog vjetra

Služba civilne zaštite Općine Stari Grad obavještava građane da je Federalni hidrometeorološki zavod izdao narandžasto upozorenje za područje cijele Bosne i Hercegovine zbog jačih udara vjetra. Upozorenje će biti na snazi čitav sutrašnji dan (16.04.2024.)

Očekuje se da će brzina vjetra dostizati između 60 i 80 km/h, stvarajući potencijalne probleme i rizike za građane. Svjetska meteorološka organizacija (WMO) preporučuje poduzimanje preventivnih mjera kako bi se smanjili potencijalni štetni uticaji ovih vremenskih prilika. Važno je da građani ostanu oprezni, poduzmu sigurnosne mjere i prate upute nadležnih službi kako bi se umanjili mogući rizici tokom trajanja ovog upozorenja na jake vjetrove.

Civilna zaštita je napomenula da je mjere potrebno poduzeti kako bi se zaštitili životi i imovina. To se posebno odnosi na one koji izvode radove na građevinskim objektima - da ne ostavljaju predmete koji bi usljed jakog vjetra mogli pasti sa krovova građevina, građevinskih skela i sl.Građanima su ukazali da na balkonima i drugim otvorenim prostorima ne ostavljaju predmete koji bi usljed vjetra mogli predstavljati opasnost.