Image

Na Šehidskom mezarju Kovači obilježena 32. godišnjica formiranja Armije Republike BiH

U prisustvu brojnih delegacija i građana, na Šehidskom mezarju Kovači, danas je svečano obilježena 32. godišnjica formiranja Armije Republike Bosne i Hercegovine i 19. godišnjice 2. pješadijskog (rendžerskog) puka Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti šehidima i poginulim borcima, prisutni su se prisjetili hrabrosti i žrtava koje su pripadnici Armije RBiH podnijeli u odbrani integriteta zemlje tokom rata. 

Predsjedavajući i dopredsjedavajući Općinskog vijeća Stari Grad Seid Škaljić i Damir Saračević, općinski vijećnici Salih Išerić, Muamer Mekić, te pomoćnici općinskog načelnika Sadmir Husanović i Sanin Hadžibajrić položili su vijenac na Šehidskom mezarju Kovači, kao i na mezar prvog predsjednika Predsjedništva RBiH Alije Izetbegovića, zajedno sa brojnim drugim delegacijama.

Armija Republike Bosne i Hercegovine je formirana 15. aprila 1992. godine, te se taj datum slavi kao Dan Armije RBiH. Tokom rata, Armija RBiH je okupila hrabre patriote koje su se hrabro stavile na prvu liniju odbrane zemlje, dijeleći viziju slobodne i nezavisne Bosne i Hercegovine. Tokom agresije na BiH, Armija RBiH je služila kao zvanična vojna snaga, preuzimajući ključnu ulogu u odbrani integriteta zemlje. 

Obilježavanje 19. godišnjice 2. pješadijskog (rendžerskog) puka Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i 32. godišnjice formiranja Armije Republike BiH nastavljeno je na gradskom mezarju/groblju "Stadion" Koševo.