Image

Načelnik Hadžibajrić u Aleji ambasadora ugostio ambasadore Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije i Švicarske

Općinski načelnik mr. Ibrahim Hadžibajrić danas je u Aleji ambasadora bio domaćin ambasadorima Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije i Švicarske, a zajedno su zasadili još tri stabla lipe. Od danas ovo šetalište u Starom Gradu broji 229 stabala lipe.

Načelnik Hadžibajrić je izrazio zadovoljstvo nastavkom ove tradicije duge 20 godina i zahvalio ambasadorima koji su uzeli učešća u projektu. "Ovaj projekat traje već 20 godina i svi ambasadori koji su u tom periodu radili u našoj zemlji imali su priliku da učestvuju u njemu. Na ovaj način mi kao lokalna zajednica doprinosimo razvoju naših odnosa, ali i realizaciji konkretnih projekata. Danas smo ugostili ambasadore Sjedinjenih Američkih Država, Švicarske i Velike Britanije i došli do broja od 229 lipa. Od septembra nastavljamo sa novim sadnjama, a projekat će se lokacijski nastaviti u drugom pravcu, od mosta na Darivi prema Kozijoj ćupriji jer je na ovom dijelu Aleja već popunjena," izjavio je načelnik Hadžibajrić. Ambasadorima je predstavio projekat, Općinu Stari Grad Sarajevo, kao i zvanični suvenir "Sarajevska kocka" koji simbolizuje jedinstvo, kulturu i tradiciju ove općine.

Prvi je danas lipu zasadio švicarski ambasador u BiH, nj.e. Daniel Hunn, on je sedmi po redu ambasador ove zemlje koji je zasadio lipu u Starom Gradu. „Veoma sam ponosan što sam dobio priliku kao moji prethodnici, bivši ambasadori Švicarske, da posadim drvo na ovom lijepom mjestu. Želim se zahvaliti i čestitati načelniku Hadžibajriću na ovoj inicijativi. Lično mi mnogo znači što imam svoj trag ovdje u Sarajevu i Bosni i Hercegovini. Stablo će me sigurno motivirati da se vraćam u ovaj divni grad da vidim kako drvo napreduje“, poručio je ambasador Hunn.

Načelnik Hadžibajrić i američki ambasador u BiH nj.e. Michael Murphy, koji je u februaru ove godine preuzeo funkciju od svog prethodnika Erica Nelsona, zasadili su danas u Aleji ambasadora 228.stablo lipe. „Velika mi je čast i privilegija što učestvujem u ovom događaju kao predstavnik vlade i ambasador SAD-a. Ceremonija sadnje drveta je simbol prijateljstva između Bosne i Hercegovine i Sjedinjenih Američkih Država i pokazatelj dobrih i čvrstih odnosa koje imamo“, kazao je ambasador Murphy.

Ambasador Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske Julian Reilly koji je prošle sedmice predao akreditivna pisma u našoj zemlji, sa velikim zadovoljstvom je prihvatio poziv općinskog načelnika mr. Ibrahima Hadžibajrića da zasadi stablo lipe u Aleji ambasadora. „Deseti dan mog mandata sam odmah dobio čast saditi lipu kao mojih šest prethodnika, ali i brojnih ambasadora drugih zemalja, koji su se zalagali za prosperitet ove divne zemlje. Zahvaljujem se mnogo načelniku Hadžibajriću i Općini Stari Grad na prilici i gostoprimstvu. Namjera mi je raditi na unapređenju odnosa BiH i Ujedinjenog Kraljevstva, a koji se razvijaju posljednjih 30 godina. Mi smo prijatelji ove zemlje i to će ostati u budućnosti“, rekao je ambasador Reilly.

 

Nakon sadnje, općinski načelnik mr. Ibrahim Hadžibajrić uručio je ambasadorima certifikate o sadnji, kao i suvenir Općine Stari Grad, „Sarajevsku kocku“.