Image

Načelnik Hadžibajrić ispunio obećanje: Darovane sve bebe koje su se rodile 01. januara

Općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić ispunio je obećanje i darovao sve bebe i majke koje su se porodile 01. januara u sarajevskim bolnicama. Prema evidenciji koju su dostavile Opća bolnica Prim dr Abdulah Nakaš i Klinički centar Univerziteta u Sarajevu – Klinika za porodiljstvo, tog dana bilo je šest poroda, od čega jedan u Općoj bolnici i pet u Kliničkom centru.

Porodilju Samku Hasibović koja se prva porodila u Općoj bolnici u Sarajevu, načelnik Hadžibajrić posjetio je lično 01. januara i uručio joj cvijeće, čestitku i novčani dar u iznosu od 500 KM. Tom prilikom načelnik Hadžibajrić izjavio je da će obezbijediti darove za sve bebe.

“Sve bebe koje se rode u Sarajevu 01.januara dobit će naše čestitke i novčane darove. Odlučili smo da tako barem malo uljepšamo sumornu svakodnevnicu i početak ove godine, a i da olakšamo njihovim roditeljima. Prvorođenoj bebi i majci smo darovali 500 KM u želji da ih potroše u zdravlju i radosti, a sve ostale bebe, nevezano kojoj općini po rođenju pripadaju, dobit će od Općine Stari Grad po 300 KM,” izjavio je tom prilikom načelnik Hadžibajrić.

Posjeta porodilji koja se prva porodila u novogodišnjoj noći na Klinici za porodiljstvo KCUS-a, nije se mogla organizovati zbog higijensko-epidemioloških mjera koje su na snazi i zabrane ulazaka, te će njoj sredstva biti uplaćena putem žiro-računa.

Na isti način izvršena je uplata i ostalim porodiljama, a nalogom općinskog načelnika mr Ibrahima Hadžibajrića izvršena je posjeta na kućnim adresama dvije porodilje koje po mjestu prebivališta pripadaju općini Stari Grad Sarajevo.

Jedna od njih je Elma Katica koja živi u naselju Sedrenik. Elma je 01. januara na svijet donijela zdravog dječaka kojem se, kako kaže, najviše obradovao njegov šestogodišnji brat, a poklone općinskog načelnika danas joj je uručila Almedina Porča, pomoćnica načelnika za odnose s javnošću.

“Ovo je jedan zaista lijep gest koji me iznenadio i obradovao. Zahvaljujem se načelniku Hadžibajriću jer je mislio na nas i svakako će nam rođenje našeg drugog sina i zbog ovoga ostati u najljepšem sjećanju,” kazala je Elma.

Druga porodilja kojoj smo danas pokucali na vrata je Belma Džeko koja je iz naselja Mjedenica, ali trenutno zbog pomoći oko bebe živi sa majkom u općini Novo Sarajevo. Belma je također rodila dječaka kojem su roditelji dali ime Mak.”Među brojnim čestitkama koje smo primili, posebno nas je obradovala pažnja načelnika Hadžibajrića i hvala mu na tome. Sigurna sam da su zahvalne i druge majke kojima je ovako uljepšao početak nove godine i novog poglavlja u našim životima. Ovo će biti jedna lijepa uspomena za našeg Maka,” ispričala je Belma.

Inače, Općina Stari Grad je prije skoro dvadeset godina uvela praksu takozvanih čestitki za mlade majke. Kako bi se pokazalo porodicama koje su dobile prinovu da ova lokalna zajednica misli na njih, običaj je bio da se posjeti svaka mlada majka i odnese joj se cvijeće i čestitka – novčani prilog. Ta praksa je nastavljena do danas, a s godinama se povećavao iznos novčanih darova. U 2021. godini za ove namjene godini majkama je isplaćeno skoro 100.000 KM.