Image

Mladi uče o svojoj kulturi i tradiciji: U posjeti nacionalnom spomeniku Saburina kuća

Srijeda 29.09.2021. godine

Na inicijativu Faruka Hadžića, predsjednika ženskog odbojkaškog kluba „Alipašino polje“, inače rođenog Vratničanina, mlade odbojkašice iz ovog kluba posjetile su nacionalni spomenik i biser kulture i tradicije u Starom Gradu – Saburinu kuću.

Kako je izjavio Hadžić, njegova namjera je bila da ovim mladim djevojkama približi bogato kulturno-historijsko naslijeđe naše općine kako bi naučile što više o historiji grada u kojem rastu. Klub „Alipašino polje“ inače djeluje na području općine Novi Grad, što je i bio jedan od razloga za posjetu i obilazak spomenika u najstarijoj općini.

„Želja mi je da djeca iz Novog Grada i svih drugih općina upoznaju Stari Grad. Žalosno je da naša djeca na primjer znaju sve o Dubrovniku, a ne poznaju dovoljno grad u kojem su rođeni. Zato sam se obratio Općini Stari Grad sa inicijativom da posjetimo Saburinu kuću i odmah smo dobili potvrdan odgovor,“ ispričao je Hadžić.

„Bila mi je želja da naše odbojkašice vide baš Saburinu kuću i da nauče nešto o njenoj bogatoj historiji. Sama kuća je interesantna zato što je zadržana u svom originalnom ambijentu i jednostavno ova ljepota se ne može riječima opisati nego se mora vidjeti,“ dodao je.

Hadžić je pohvalio i evidentni rast i razvoj Općine Stari Grad u prethodnom periodu, za vrijeme mandata načelnika Hadžibajrića.

„Načelnik Hadžibajrić je puno uradio za Stari Grad, mnogo toga je krenulo nabolje, radi se infrastruktura, ulaže se u zdravstvo, školske objekte. Siguran sam da bi on i više uradio, ali je spriječen od viših nivoa vlasti i ne može sam“, kazao je Hadžić.

U posjeti je učestvovala i Lejla Kukuljac koja je također dijete Starog Grada.

„U klubu sam već pet godina, a živim ovdje u blizini u mjesnoj zajednici Sumbuluša tako da sam na neki način domaćin mojim kolegicama iz kluba. Inače, naš klub Alipašino polje bio je prvak Prve lige Federacije i članovi smo Super lige Federacije,“ ispričala je Kukuljac.

Saburina kuća, tačnije njen muški dio sa dvorištem, koji je sagrađen oko 1750. godine, je 2014.godine ponovo otvorila svoja vrata gostima. Zahvaljujući Općini Stari Grad, koja je finansirala projekat sanacije i restauracije, vraćena je u funkciju kuća koja je jedan od rijetkih sačuvanih primjera stambene arhitekture osmanskog perioda u Sarajevu.

Saburina kuća je prvobitno bila izgrađena kao stambeni kompleks koji se sastojao od više objekata: haremluka (ženska kuća) i selamluka (muška kuća), uz koji se nalazila velika štala. Svaki od ovih objekata, haremluk i selamluk, imali su po dvije avlije. Danas je od čitavog kompleksa Saburine kuće ostao samo jedan objekt, tzv. muški dio sa dvorištem.

Općina Stari Grad ponovo je udahnula život izvršivši potpunu restauraciju objekta 2014. godine. U unutrašnjosti kuće ugrađena je nova kuhinja i postavljene sećije u gornjem halvatu. U 2017. godini urađeno je popločavanje kaldrme na ulazu i izgrađen ogradni zid oko Saburine kuće. Kuća je opremljena novim rezbarenim namještajem. Ukupno je postavljeno deset peškun stolova i 19 peškun stolica, a potom je izvršena rekonstrukcija musandera u prizemlju i na spratu. Ukupno je za radove na kući, te izradu projektne dokumentacije dosad uloženo skoro 300.000 KM.

Izvor: starigrad.ba