Image

KUD „Baščaršija“ na prestižnim festivalima folklora u Hrvatskoj i Crnoj Gori

Naše najpoznatije Kulturno-umjetničko društvo „Baščaršija“ iz Starog Grada u posljednjem periodu uzelo je učešće na veoma popularnim festivalima folkora, gdje su imali izuzetno zapažene nastupe.

Prvo su nastupili u hrvatskom gradu Koprivnica na 16. Međunarodnom festivalu folklora “Iz bakine škrinje”. Pored KUD-a „Baščaršija“ na ovom festivalu učešće je uzelo još 11 društava sa preko 300 umjetnika iz sedam različitih zemalja i to: Meksika, Gruzije, Češke, Srbije, Slovenije, Austrije i domaćina Hrvatske. Svi učesnici imali su priliku predstaviti svoje zemlje i tradiciju građanima Koprivnice i cijele Koprivničko-križevačke županije.

Nakon Koprivnice uslijedilo je učešće na 13. Međunarodnom festivalu folklora „CIOFF Cetinje 2023“. I ovaj put Kulturno-umjetničko društvo „Baščaršija“ ispunio je svoju primarnu misiju, a to je prezentovanje bogate folklorne baštine i istinske tradicije Općine Stari Grad, Sarajeva i Bosne i Hercegovine. Na festivalu u Crnoj Gori predstavilo se 250 folkloraša, članica Svjetske organizacije folklornih festivala i tradicionalne umjetnosti koji su došli iz Grčke, Poljske, Turske, Sjevernog Kipra, i iz Crne Gore.

Općina Stari Grad dugi niz godina finansijski podržava rad KUD-a „Baščaršija“, a za ovu godinu iz općinskog budžeta obezbijeđeno je 10.000 KM.