Image

Godišnjica sjećanja na šehide i poginule borce s područja Alipašinog Polja

Polaganjem cvijeća na spomen-obilježje u B fazi i učenjem Fatihe obilježen je Dan sjećanja na šehide i poginule borce šest mjesnih zajednica sa Alipašinog Polja (A1, A2, B1, B2, C1 i C2).

Na spomen-obilježje poginulim borcima cvijeće su položile delegacije Općine Novi Grad Sarajevo, Općinskog vijeća, Udruženja „Organizacija porodica šehida i poginulih boraca“, Koordinacije boračkih udruženja Općine Novi Grad Sarajevo, te predstavnici političkih partija i Savjeta mjesnih zajednica Alipašinog Polja.

Na spomen–obilježju izgrađenom u znak sjećanja na poginule sugrađane ispisana su imena 228 šehida i poginulih boraca sa ovog produčja koji su svoje živote dali za odbranu Bosne i Hercegovine od agresora.

Prisutnima se obratio predsjedavajući Općinskog vijeća Mirza Selimbegović kazavši da je naša obaveza da se sjećamo i da ne smijemo dopustiti da se zaboravi herojska odbrana naših boraca. Naša obaveza je da nastavimo sjećanja

,,Mi nismo samo žrtve iako smo imali jako puno žrtava, mi smo imali hrabre i požrtvovane borce koji su se borili i oslobađali zauzete teritorije od strane agresora. Imali smo jako puno velikih podviga i hrabrih boraca koji su za odbranu države od agresora dali ono najvrednije što su mogli dati, a to je svoj život. Iz tog razloga naša je obaveza da ih se uvijek sjećamo sa ponosom, da ih spominjemo i pričamo o tome, da pokušamo njihove osobine da prenesemo na naše generacije koje dolaze. Općina Novi Grad Sarajevo nažalost ima najveći broj obilježavanja datuma, ličnosti i događaja koji zaslužuju da se posebno obilježavaju. S obzirom da se radi o velikom broju šehida i njihovih porodica, pokrenuta je jedna inicijativa sa moje strane da u ovoj kalendarskoj godini svaka porodica dobije neku simboličnu hediju’’, istakao je Selimbegović.

Prisutnima se obratila i predsjednica Udruženja „Organizacija porodica šehida i poginulih boraca“, Emina Viteškić, koja je podsjetila da je na inicijativu Savjeta mjesne zajednice “Alipašino Polje B-1 i B-2” napravljen spomenik šehidima i civilnim žrtvama rata.

,,Svake godine se 14. augusta okupljamo, jer je na taj datum 1992. godine jedinica ‘’Stela’’  ovdje okupljena od civilnog stanovništva davala zakletvu i u tom trenutku četnički agresor je bacio grantu i ubio tri malodobna borca. Pored toga ubijeno je i ranjeno više ljudi.  Na taj datum se obilježava sjećanje na šehide i poginule borce s područja šest mjesnih zajednica. Na inicijativu mjesnih ogranaka Alipašino Polje B1 i B2 izgrađen je ovaj spomenik, i uz pomoć Općine Novi Grad Sarajevo i Organizacije porodica šehida Novi Grad. Mi svake godine obilježavamo sjećanje na najvrijednije sinove naše domovine. Sjećamo se naših šehida i čuvamo ih od zaborava. Zahvaljujem svim borcima Armije RBiH koji su nam dali mir, koji su nam dali slobodu, a sve ostalo je na nama, da čuvamo tekovine sjećanja na špehide i poginule borce i da poštujemo borce Armije RBiH, da poštujemo njihovu žrtvu“, kazala je Viteškić.

Program obilježavanja završen je recitacijom učenika Osnovne škole „Fatima Gunić“.