Image

Dan otvorenih vrata u Centru za kulturu i edukaciju “Safet Zajko”, blizu 300 polaznika besplatnih radionica predstavilo svoj rad

Održani kocerti violine, klavira i gitare, pozorišne igre, snimanje video - priloga ...

U Centru za kulturu i edukaciju “Safet Zajko”, danas je održan Dan otvorenih vrata u okviru manifestacije “Novogradski dani”. Blizu 300 polaznika sedam vrsta radionica predstavili su se kroz pozorišne igre, snimanje video – priloga, izložbu likovnih radova, mozgaonice, te sviranje više klasičnih kompozicija i sl.

Mnogobrojni roditelji, prijatelji i posjetioci imali su priliku uživati u bogatom i raznolikom programu. Djeca su pokazala svoje znanje stečeno tokom ciklusa od četiri mjeseca rada.

U sklopu programa su održana tri koncerta, koncert polaznika violine, klavira i gitare, a Dan otvorenih vrata Centra otvoren je izložbom likovnih radova polaznika likovne radionice.

Ajna Tahmaz svira klavir već šest godina, ističe da je zadovoljna stečenim znanjem onim što je uspjela naučiti u ovoj, ali i prošloj godini.

“Oduvijek sam željela da sviram neki instrument, posebno klavir. Pohađala sam mnoge kurseve, a ova radionica se pokazala kao dobar izbor. Vršnjacima bih preporučila, ako imaju želju da sviraju neki instrument ili neke druge aktivnosti, da se upišu na besplatne radionice, mnogo je zabavno i mnogo mogu naučiti”, naglašava Ajna.

Centar za kulturu i edukaciju otvoren je prije godinu i po, tačnije 2. oktobra 2021. godine, privukao je veliku pažnju djece i mladih. Oko hiljadu polaznika do sada je prošlo kroz Centar.i pohađalo je besplatne radionice, muzičke (klavir, violina i gitara), likovnu radionicu, mozgaonicu, dramsku i foto&video radionicu.

Akademski kipar i dugogodišnji prosvjetni radnik, voditelj likovne radionice Smail Čar ističe da je Centar za kulturu i edukaciju jedna jedinstvena priča, koju realizira Općina Novi Grad Sarajevo, mogu slobodno reći, jedina u BiH na ovakav način. Pored škole i vannastavnih aktivnosti sam Centar je proizveo i nekoliko radionica, među kojima je likovna radionica. Ona je sama po sebi specifikum, različita je u odnosu na klasičnu nastavu, radionica koja pruža zadovoljstvo druženja, upoznavanja i nadasve likovnog i kreativnog izražavanja. Djeca ono što osjećaju ne mogu to prezentirati na nekim drugim mjestima. Ja se trudim da to ovdje prezentiramo na najbolji mogući način, da djeci bude zanimljivo i da mogu iskazati sve svoje želje, ideje, ono što osjećaju”, rekao je Čar.

Poziv za upis u novi ciklus  besplatnih radionica bit će objavljen u mjesecu augustu, kada će se moći prijaviti svi zainteresirani polaznici.