Image

Centar za promociju i unapređenje zdravlja Općine Stari Grad u At mejdanu obilježio četvrtu godišnjicu rada

Uz zdravstvene vježbe, medicinsko savjetovalište, likovne radionice za najmlađe i najstarije, podjelu brojnih poklona i proglašenje najstarijih i najaktivnijih članova, Centar za promociju i unapređenje zdravlja Općine Stari Grad obilježio je jučer svoju četvrtu godišnjicu uspješnog djelovanja.

Centar je zdravstveni servis građana svih generacijskih grupa u okviru kojeg se provode različite zdravstvene i edukativne aktivnosti, a posebna pažnja posvećena je osobama treće životne dobi sa kojima radi tim zdravstvenih profesionalaca. Jedinstven je po tome što prima korisnike iz cijelog Kantona Sarajevo i da ima ukupno 732 člana.

Ideja nastala prije četiri godine

Centar je počeo sa radom u junu 2017. godine na adresi Obala Kulina bana u prostorijama koje je u potpunosti adaptirala i opremila Općina Stari Grad koja je do sada za pokretanje i aktivnosti ovog Centra izdvojila više od 200.000 KM.

“Prije nešto više od četiri godine rodila se ideja o osnivanju ovog Centra, ali sama ideja nije dovoljna i važno je ono što nosite u srcu i iskrena želja da to uspije. Mi smo željeli da ovaj Centar uspije i danas vidimo rezultate toga. Prvo smo našli adekvatne prostorije i adaptirali ih, a onda smo finansirali i projekte Centra kojim uspješno koordinira Udruženje ‘Generacija’. Čestitam vam četvrtu godišnjicu i želim da ih još mnogo proslavite,” poručio je načelnik Hadžibajrić.

Koordinator Centra Mahir Selmanović se zahvalio za svu podršku koju Centar ima u svom radu od Općine Stari Grad i općinskog načelnika, te kazao da je njihov osnovni cilj da budu od pomoći svim generacijskim skupinama u Kantonu Sarajevo. “Naš Centar ima svoj zdravstveni program, koji je po trendu Svjetske zdravstvene organizacije i koji uključuje svakodnevne terapijske vježbe, individualne vježbe, medicinsko savjetovalište, psiho-socijalne radionice, zdravstvene izlete i još mnogo toga.,” kazao je Selmanović dodavši da su oni medijator između zvaničnog zdravstvenog sistema i krajnjih korisnika da bi postigli promociju unaprijeđenja zdravlja svim nivoima i svim kategorijama.

 

Saradnja sa Fakultetom zdravstvenih studija

Značaj projekata koje realizuje Centar prepoznali su i na Fakultetu zdravstvenih studija Univerziteta u Sarajevu, te su jučer dekanesa Fakulteta prof.dr. Arzija Pašalić i koordinator Centra Mahir Selmanović potpisali Memorandum o saradnji koji će omogućiti da ubuduće studenti Fakulteta zdravstvenih studija aktivno učestvuju u radu Centra pomažući korisnicima. „Naša vizija je da podržimo sve ono što je lijepo i korisno, a pogotovo ono što je usmjereno prema vulnerabilnim skupinama: djeci, a posebno prema licima treće životne dobi, koji su čini mi se na margini našeg društva, a toliko im malo treba da bi bili sretni,” izjavila je prod.dr. Pašalić

Jučer su proglašeni najstariji i najaktivniji članovi Centra za promociju i unapređenje zdravlja. Najaktivniji su Milan Kovačević i Fikreta Begović, a najstarija članica koja redovno učestvuje u svim aktivnostima je Fadila Džemidžić koja ima 92 godine.

“Već petu godinu dolazim u Centar i predivno mi je. Dođem svaki dan od 9 ujutro, vježbam I meni to puno pomogne. Imam drugarice, družimo se, idemo na izlete. Meni su 92 godine I lijepo je da mogu da dođem ovdje i družim se jer živim sama i meni to puno znači,” ispričala je Fadila.

Godišnjicu je svojim nastupom uveličao Armin Muzaferija koji je zabavljao prisutne, a pridružili su mu se i članovi hora “Osmijeh” kojeg čine korisnici Centra.