Image

Biometeorološka prognoza

Biometeorološka prognoza povoljna

Jutros je oblačno na području Hercegovine, Krajine i jugozapada Bosne. U ostalim područjima Bosne je mala do umjerena naoblaka.

Temperature zraka izmjerene u 08:00 sati (°C): Sokolac -2; Bjelašnica 1; Zenica 4; Doboj, Prijedor i Tuzla 5; Sanski Most 7; Ivan-sedlo 8; Srebrenica i Zvornik 9; Mostar i Trebinje 10; Bugojno, Drvar i Livno 11; Sarajevo 12; Gradačac, Grude i Jajce 13; Banja Luka 15; Bihać i Neum 17°C. Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 944hPa, za 1hPa je manji od normalnog i opada.

Danas više oblačnosti u Hercegovini, Krajini i jugozapadu Bosne gdje lokalno može pasti malo kiše. U većem dijelu Bosne malo do umjereno oblačno vrijeme. Vjetar umjerene jačine južnog smjera. Povremeno jaki udari juga u Krajni, sjeveru i dijelu centralne Bosne. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 15 i 22°C.

U Sarajevu mala do umjerena naoblaka. Najviša dnevna temperatura zraka oko 20°C.

Nastavlja se period ugodnijih biometeoroloških prilika. Tegobe kod osjetljivih osoba djelimično će se umanjiti. Nakon prohladnog, mjestimično maglovitog jutra, kada je poželjno posvetiti više pažnje odijevanju, danju će temperature porasti i biće ugodnije, uz više sunca, prikladno za boravak na otvorenom. Sa noćnim satima ponovo će biti svježije, stoga bi hronični bolesnici trebali biti oprezniji, umanjiti aktivnosti i reducirati kretanje.