Image

Banja Luka: Ministarska Konferencija o Europskim integracijama BiH i zemalja regiona

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine (MVP BiH) organizuje međunarodnu ministarsku konferencije o temi evropskih integracija BiH i zemalja regiona u Kulturnom centru „Banski dvor“ u Banjoj Luci.

Ministarsku konferenciju otvoriće član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić, a ceremonija otvaranja planirana je za 11:30 časova.

Planirano je da konferencija bude održana u dvije odvojene sesije, tako što će prva sesija biti posvećena ulozi parlamenata u procesu evropskih integracija i u okviru koje će učestvovati član Evropskog parlamenta i izvjestilac za Bosnu i Hercegovinu Kristijan  Dan Preda (Cristian)  , prvi zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Mladen Bosić, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, predsjednik Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Nikola Lovrinović, predsjednik Odbora za evropske integracije i regionalnu saradnju Narodne skupštine Republike Srpske Branislav Borenović i predsjednik Komisije za evropske integracije Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Edin Mušić, saopćeno je iz MVP-a BiH.

U okviru druge ministarske sesije, osim ministra vanjskih poslova BiH Igora Crnatka, učestvovaće ministrica evropskih integracija Republike Srbije Jadranka Joksimović, ministar evropskih poslova Crne Gore Aleksandar Andrija Pejović, te će se kao specijalni gost učesnicima konferencije obratiti ministar vanjskih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto (Szijjarto).

U okviru obje sesije, nakon izlaganja učesnika, predviđena je razmjena mišljenja sa ambasadorima zemalja članica Evropske unije akreditovanim u BiH, koji će takođe učestvovati na konferenciji.

Delegacije BiH i Mađarske, predvođene ministrima Crnatkom i Szijjartom, održaće bilateralni sastanak.

Također je planirano da ministar Crnadak održi bilateralni sastanak sa članom Evropskog parlamenta i izvjestiocem za Bosnu i Hercegovinu Kristianom Dan Predom  i sa ministrom evropskih integracija Republike Srbije Jadrankom Joksimović.