Image

50 GODINA LUKAVAC CEMENTA

Lukavac Cement, bh. lider u proizvodnji i prodaji cementa, ove godine obilježava svoj veliki jubilej, 50 godina postojanja. Tokom 2024. u planu je niz aktivnosti povodom proslave pola stoljeća prve bh. cementare. Centralna rođendanska svečanost sa velikim koncertom iznenađenja održat će se 6. juna u gradu Lukavcu, tamo gdje je i počela ova priča o uspjehu.

 

Godine 1969. na inicijativu tadašnje Fabrike sode Lukavac usvojen je investicioni program za gradnju Fabrike cementa Lukavac i to sa kapacitetom od 800 tona klinkera dnevno i godišnje proizvodnje u iznosu od 340.000 tona cementa. 1970. godine počela je njena izgradnja koja je završena 1974. Bio je to važan historijski trenutak za privredu Bosne i Hercegovine, jer prvi put na ovim prostorima otvoreno je industrijsko postrojenje za proizvodnju i prodaju neophodnog cementa, koje je od samog početka pokazalo svoje puno ekonomsko i društveno opravdanje.

 

Važno je istaći da je naša cementara od osnivanja do danas uvijek imala pionirsku ulogu u korištenju zamjenskih sirovina i goriva. Već tada je izgrađena na čvrstim temeljima, te se u proteklih 50 godina uprkos izazovima, krizama i promjenama razvila u vodećeg proizvođača cementa i postala predvodnica pozitivnih promjena ne samo u Lukavcu i okolini, nego i u BiH i regionu. Najznačnija prekretnica desila se 2001. godine kada je austrijska kompanija Alas International Austria uspješno privatizirala fabriku i uložila u njenu modernizaciju i rekonstrukciju preko 250 miliona KM. Zahvaljujući savremenoj tehnologiji i inovacijama od 2012. postali smo poznati po upotrebi alternativnih goriva, što nas svrstava među ekološki najprihvatljivije cementare u Evropi “ - kazao je Stjepan Kumrić, generalni direktor Lukavac Cementa.

 

U decembru 2023. Lukavac Cement je ušao u novu eru poslovanja kao članica mađarske Talentis Group, koja planira zelene investicije u dalje povećanje udjela alternativnih goriva i kapaciteta proizvodnje, najnovije tehnologije, ali i plasman lukavačkog cementa na nova tržišta.

 

„S ponosom i zadovoljstvom proslavljamo prvih 50 godina uspjeha Lukavac Cementa, a ogromna zasluga pripada našim bivšim i sadašnjim zaposlenicima, kao i vjernim kupcima, partnerima i sugrađanima. Upravo zato 6. juna u Lukavcu za sve pripremamo poseban rođendanski poklon, veliki večernji koncert na kojem će popularni i omiljeni bh. bendovi uz izvrsnu muziku ponuditi zabavu za sve generacije. U narednom periodu organizirat ćemo i druga rođendanska darivanja i dešavanja, a sve informacije će biti dostupne na našoj web stranici i društvenim mrežama“ - dodao je Kumrić.

 

Lukavac Cement na temeljima svoje prošlosti gradi dalju budućnost i nastavlja ići stazom uspjeha kao simbol za vrhunsko poslovanje, društvenu odgovornost i zaštitu okoliša.