Image

Završen je Sarajevo Trophy by Sara

Međunarodni fudbalski turnir "Sarajevo Trophy by Sara" završen je sinoć na stadionu Otoka u Sarajevu, obilježen izuzetnim sportskim uspjesima i duhom zajedništva. Tokom četiri dana turnira, preko 60 klubova i oko 3000 djece iz devet zemalja – Bosne i Hercegovine, Mađarske, Rumunije, Albanije, Sjeverne Makedonije, Slovenije, Hrvatske, Srbije i Crne Gore – pokazalo je svoj talenat i sportski duh.

Rezultati i nagrade su sljedeći:

Generacija 2010 (U14):

 1. mjesto AF Sparta Sarajevo
 2. mjesto AF City - Podgorica
 3. mjesto VSC Debreceni (Mađarska)

Generacija 2011 (U13):

 1. mjesto FK Famos Hrasnica
 2. mjesto SF Tango IS
 3. mjesto SF Tempo Ilijaš

Generacija 2012 (U12):

 1. mjesto Betaclub
 2. mjesto J Academy
 3. mjesto SFK Libero

Generacija 2013 (U11):

 1. mjesto VSC Debreceni
 2. mjesto FK Unis
 3. mjesto OFK Biser

Generacija 2014 (U10):

 1. mjesto AF Sparta Sarajevo
 2. mjesto SF Bambinosi
 3. mjesto SF Tempo Ilijaš

Generacija 2015 (U9):

 1. mjesto NK Čelik Zenica
 2. mjesto SF Bambinosi
 3. mjesto SF Tango IS

Generacija 2016 (U8):

 1. mjesto AF Sparta Sarajevo
 2. mjesto City Academy
 3. mjesto FC Shkupi (Makedonija)

Učesnicima su dodijeljene medalje i trofeji za tri prvoplasirane ekipe u svih sedam kategorija. Takođe su uručena pojedinačna priznanja za najboljeg igrača, najboljeg strijelca i najboljeg golmana.

Nagrada za najboljeg odbrambenog igrača turnira, nazvana "Faris Pendek", otišla je u ruke Ivana Kilibarde, člana Akademije fudbala City iz Podgorice. Nagradu je uručio Farisov brat, Ismet Pendek. Nagrada za fer play pripala je timu Vlaznia iz Albanije.

Nagrade je uručivao Husref Musemić, proslavljeni igrač i trener Sarajeva, koji je svojim prisustvom uveličao završnu ceremoniju i dodatno motivisao mlade sportiste. Musemić je istakao važnost turnira kao prilike da se djeca uključe u sport i odvoje od sveprisutnih ekrana.

Turnir "Sarajevo Trophy by Sara" je više od samog sportskog događaja. On je istovremeno proslava sporta, kulture i zajedništva, što je posebno naglašeno tokom svečanog otvaranja kada su se prisutnima obratili predstavnici grada i sponzora, te kroz nastupe i video poruke podrške poznatih ličnosti.

Ceremonija je obilježena i emotivnim momentima sjećanja na Farisa Pendeka, uključujući i proglašenje sportske hale u naselju Otoka sportskom halom Faris Pendek. Zahvaljujemo se vijećniku Mirzi Memiševiću koji je pokrenuo inicijativu da se most u blizini kojeg je Faris ubijen nazove po njemu, što je u procesu realizacije.

Pozivamo sve građane Sarajeva i ljubitelje sporta da i dalje podržavaju ovakve manifestacije koje promovišu pozitivne vrijednosti i okupljaju mlade iz različitih krajeva.