Image

Vijećnica i Stari Most ogrnuti u zlatno

“Život poslije raka… Borba se nastavlja!”

Udruženje “Srce za djecu oboljelu od raka” je zvanično krenulo sa ovogodišnjom kampanjom Zlatni septembar – mjesec podizanja svijesti o dječijem kanceru pod sloganima „Život poslije raka“ i „Borba se nastavlja“. 

Poseban štih ovogodišnjoj kampanji podizanja svijesti dali su Vijećnica u Sarajevu i Stari Most u Mostaru koji su obojeni u zlatno i ogrnuti zlatnom vrpcom u znak podrške djeci oboljeloj i liječenoj od raka. 

Hvala od srca DreamMedia iz Mostara za pomoć i podršku pri osvjetljenju Starog Mosta. Hvala od srca Blow Up Sarajevo, Javno preduzeće Sarajevo, Ministarstvo komunalne privrede i infrastrukture KS, Step dd, Dzekos doo za pomoć i podršku pri osvjetljenju Vijećnice.

Hvala i Goranu Stojkiću i Azri Grizović za fotografije Starog Most ate Iliji Alexandersonu za fotografije Vijećnice. Mnogi ljudi su se potrudili i dali dio sebe za djecu oboljelu i liječenu od raka te da se njihov glas dalje čuje.

Ispred BBI centra upriličen je događaj kao početak ove veoma bitne kampanje. Djeca liječena od raka i njihovi roditelji su kroz performans poslali jednu snažnu poruku: borba ne završava izlaskom iz bolnice. Borba se nastavlja. 

Također, građani su imali priliku informisati se o dječijem raku, mitovima o raku koji postoje u društvu te o potrebama oboljele i liječene djece. Građani su učestvovali u interaktivnoj radionici izrade zlatnih vrpci – simbola borbe protiv dječijeg raka i na taj način su pokazali da su podrška, da su tu uz djecu i roditelje te da su spremni učiti i informisati se kako bi smanjili predrasude, stigmatizaciju i diskriminaciju djece oboljele od raka. 

Cilj kampanje i jeste podići svijest bh.javnosti o problemima s kojima se susreću djeca oboljela i liječena od raka i njihove porodice, a fokus ovoseptembarske kampanje je na periodu nakon izlaska iz bolnice i nakon izlječenja. Djeca najčešće imaju rane i kasne posljedice liječenja hemoterapijom s kojima je potrebno izboriti se, potrebna ima je resocijalizacija i rehabilitacija, nerijetko ostaju fizičke promjene koje su uzrok stigmatizacije, a prisutne su mnogobrojne predrasude u društvu koje je potrebno rasvijetliti. 

Dovoljno govori za sebe činjenica da troje od četvero djece pobijedi u borbi s rakom. Za četvrtu porodicu dogodi se nezamislivo. Ne smijemo zaboraviti ni roditelje i porodice koje su izgubili svoju djecu u ovoj borbi. Potrebna im je velika podrška u borbama koje dolaze poslije.

Kampanja će svoj nastavak dobiti i u drugih bh.gradovima: Mostaru, Zenici, Tuzli, Visokom, Hadžićima i Kaknju, gdje će biti u podnevnim satima organizovane interaktivne radionice i info pultovi, a u večernjim satima projekcija filma „Velika bijela kuća“ mladih liječenih od raka – mladiCe.