Image

Više posjetitelja u zoološkom vrtu Schönbrunn u 2018 godini

Zoološki vrt Schönbrunn može se pohvaliti dosta uspješnom proteklom godinom. Bečki zoološki vrt posjetilo je tokom 2018. godine preko 2 miliona posjetitelja što predstavlja porast broja posjetitelja od 2,1 posto u odnosu na 2017. godinu.

"Tokom 2018. godine poboljšali smo uslove za životinje te obezbijedili dosta zanimljivosti za naše posjetitelje. Naši nilski konji mogu uživati u prirodno uredjenom bazenu u vanjskom parku. Crvene pande su se vratile u svoju sada proširenu nastambu, a u zoološki vrt su se doselili i gavrani.", rezimira direktorica zoološkog vrta Dagmar Schratter. Blizanci amurskog leoparda, trojke patuljaste vidre i naravno, velike pande privukli su posjetitelje u Zoološki vrt.

Domaća publika ostaje vjerna Zoološkom vrtu: tokom 2018. godine prodano je 105.000 godišnjih ulaznica, skoro 6000 više nego u prethodnoj godini. Bitna ciljna grupa su svakako i turisti, naročito tokom ljetnog perioda kada Austrijanci radije posjećuju bazene; u vrelim ljetnim danima turisti čine čak i polovinu posjetitelja. "Za strane goste je naše učešće u programu Vienna Pass, kao i ponuda online ulaznica od prednosti. Takodjer se i platforme za posjetitelje i prodaju ulaznica pokazuju kao bitni partneri suradnje"

"Posjeta Bečkom zoološkom vrtu nije samo za Austrijance jedan od najzanimljivijih doživljaja u Beču već i za turiste iz svih zemalja što dokazuje i konstantno visok broj posjetitelja. Posebice za porodice je zoološki vrt omiljeno mjesto za izlet, a i porast broja stalnih gostiju naglašava raznolikost zoološkog vrta jer se uvijek može nešto novo doživjeti. Zahvaljujem se direktorici Zoološkog vrta dr. Dagmar Schratter i njenom timu, za ovaj uspjeh možemo prije svega njima zahvaliti.", kaže predstavnica vlasnika Zoološkog vrta Schönbrunn GesmbH, savezna ministrica Margarete Schramböck.

Osnova uspjeha je svakako pozitivan image Zoološkog vrta koji je 2018. godine po peti put zaredom proglašen najboljim europskim zoološkim vrtom. Najposjećeniji dan 2018. godine svakako je bio Dan lutrije, 31. August, sa ukupno skoro 20 000 posjetitelja, a odmah do njega bila je zadnja nedjelja u aprilu sa 16, 500 posjetitelja. Odlučujući faktor posjete zoološkom vrtu je i vrijeme. Blaga jesen koja se zadržala do sredine novembra, predstavljala je savršeno vrijeme za izlete i time je Zoološkom vrtu donijela velik broj posjetitelja.