Image

Uz podršku Općine plastenička proizvodnja u Starom Gradu sve zastupljenija: Ove godine 33 nova korisnika

Uz podršku Općine Stari Grad Sarajevo, ove godine plasteničkom proizvodnjom počela su se baviti još 33 poljoprivrednika. Odlukom općinskog načelnika mr. Ibrahima Hadžibajrića, svima su osigurani plastenici veličine 50m2, prateća oprema koja uključuje i sistem navodnjavanja, te sadni materijal.

Kako je i obećao načelnik Hadžibajrić, svi koji žele da se bave plasteničkom proizvodnjom i ispunjavaju uslove – a, to u prvom redu znači da imaju vlastito zemljište, dobili su plastenik. Do sada ih je na ovaj način podijeljeno više od 260, a načelnik Hadžibajrić danas je lično obišao tri nova korisnika. Kako ističu, plastenici im trebaju za vlastite potrebe, uzgoj organskog i zdravog povrća, ali i kao terapija od stresa i životnih nedaća jer radom u plastenicima zaboravljaju na sve probleme.

Upravo takva je i porodica Muhameda Nuhića sa Jarčedola koji još uvijek pokušavaju da se pomire sa gubitkom 37-ogodišnje kćerke koji su doživjeli prošle godine. Zbog iznenadnih komplikacije poslije operacije srca, njen život je zauvijek ugašen, a iza nje je ostala kćerka i o kojoj danas brinu nana i dedo. „Meni je ovaj plastenik terapija. Ustanem ujutro prije sunca, očistim, oplijevim, navodnjavam i tako ne mislim na druge brige. Posadio sam paprike, paradajz, krastavice, patlidžan i trudim se koliko je u mojoj moći da bude kako treba,“ ispričao je Muhamed. Sa suzama u očima i on i supruga pričaju kako njihov život više nikada neće biti isti, ali se iz dana u dan bore jer živjeti se mora, posebno zbog unuke na koju su ponosni. „Ona je odlična učenica i naš ponos. Mi se bavimo poljoprivredom da zaboravimo na druge brige, a i ne valja da se zemlja ne obrađuje. Mi svi učestvujemo, nama je ovo zadovoljstvo. Zato nas je posebno obradovalo kada nam je načelnik dodijelio plastenik. Pokazao je da brine o nama i pomaže nam i na ovaj način,“ dodao je Muhamed.

Kako je izjavio načelnik Hadžibajrić, Općina je uvijek na raspolaganju onima koji žele da rade i obrađuju zemlju. „Danas smo posjetili tri porodice koje su dobile plastenike i prateću opremu, kao i sadni materijal i zadovoljan sam onim što smo vidjeli, a zadovoljni su i oni, što mi je posebno drago. Mi smo ove godine dodijelili 33 plastenika, ali i druge poticaje,“ kazao je načelnik Hadžibajrić.

„Moram istaći da značajna sredstva izdvajamo svake godine i za podršku bavljenju pčelarstvom, stočarstvom i sve ono što može pomoći našim građanima koji žive od obrade zemlje i vlastitog rada. Sljedeće sedmice pčelarima dodjeljujemo košnice i pčele, a vrlo brzo i određene poljoprivredne mašine za ljude koji su aplicirali,“ dodao je načlenik i ponovio: „Mi smo u mogućnosti da ispunimo zahtjeve naših ljudi koji se žele baviti poljoprivredom i da žive od svog rada, te ćemo im i dalje biti podrška i pomagati ih koliko možemo“.
 

Porodica Kadić na Sedreniku uzgaja i medonosno bilje

Sedmočlana porodica Kadić na Sedreniku, na svom imanju na kojem uzgajaju krompir, luk, grah, kukuruz i drugo povrće, ove godine prvi put postavili su i plastenik u koji su zasadili paradajz i paprike. Kako priča domaćin Miralem Kadić, paradajz i paprika više se ne mogu uzgajati na otvorenom zbog vanjskih uticaja i plemenjače i zato su predali zahtjev za plastenik.

„Ja se bavim poljoprivredom cijeli život pomalo, a intenzivnije od 2015. godine otkada sam u penziji. Pored zemljoradnje, bavim se pomalo i pčelarstvom. Već nekoliko godina ovdje uzgajam i biljku facelija. To je medonosno bilje kojim se hrane pčele. Ona cvjeta 45 dana i kada nestane trave i cvijeta na livadama, pčele se ovdje hrane,“ pojašnjava ovaj vrijedni domaćin. Njegova snaha Selma, koja je u sedmom mjesecu trudnoće, u ime cijele porodice nedavno je uputila pismo zahvalnosti općinskom načelniku za uručeni plastenik. „To je najmanje što smo mi kao porodica mogli uraditi jer ovaj plastenik nam puno znači. Ovdje uzgajamo prirodno povrće za našu porodicu, organsko. Od velikog je značaja kada mi građani imamo podršku svoje općine,“ istakla je Selma.

 

Plastenik dobio i samohrani otac Elmir Jakupović

Elmir Jakupović živi na Faletićima i sam se brine o svom petogodišnjem sinu i staroj majci. Od primanja ima samo majčinu penziju, te će im urod iz plastenika biti velika olakšica za narednu zimu. Sadnice u njegovom plasteniku već su narasle i, kako kaže, nada se dobrom urodu.

„Početnik sam i prvi put imam plastenik. Puno se trudim i zasad mi dobro ide. Dobili smo i oko 100 sadnica paradajza i paprike i sve smo zasadili. Ovo je veliki doprinos za moju porodicu. Ja sam samohrani otac i u današnje vrijeme ovo je ogromna pomoć, zato sam jako zahvalan Općini Stari Grad i načelniku Hadžibajriću jer su mi puno pomogli,” kazao je Elmir Jakupović.

 

U toku 2022. godine na području Starog Grada korisnicima su isporučena i montirana 33 plastenika sa pratećom opremom za što je iz budžeta Općine Stari Grad izdvojeno oko 87.500 KM. Dodijeljeno je i više od 11.000 komada sadnica paradajza i skoro 9.000 sadnica paprike. Ovaj sadni materijal dodijeljen je kako novim, tako i ranijim korisnicima plastenika u Starom Gradu. Osim toga, poljoprivrednicima je ove godine isporučeno oko 3.500 kg sjemenskog krompira i 200 kg sjemenskog luka.

Uz današnju posjetu načelnika Hadžibajrića korisnicima plastenika prisustvovala je i pomoćnica načelnika za privredu Aldiana Kavazović.