Image

USKORO NOVA ADAPTACIJA PREDSTAVE "BOSANSKI LONAC"

U produkciji teatarskih projekata Javne ustanove Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo;Teatar komedije “Rajvosa”, sarajevskoj publici predstavit će se sa novom adaptacijom predstave ”BOSANSKI LONAC”, po motivima teksta ”PROGNANICI” Hasana Džafića, istaknutog bosanskohercegovačkog dramaturga, više puta nagrađivanog za komediografska i scenaristička ostvarenja.

              Nekolicina sarajevskih glumaca i glumica, zaljubljenika u komediju, na poziv Bakira Kumrića, okupila se 1997. godine u okrilju tadašnje Javne ustanove Centar za kulturu „Sarajevo“ i odlučila: „Idemo se zajedno zabavljati i smijati sa narodom“! Tako otpoče svoju „plovidbu“ Teatar komedije „Rajvosa“ sa svojom prvom predstavom „Babur Šahova serdžada“. Poslije prve predstave naniza se još osam naslova  komedija koje izvedoše preko 600 puta širom BiH, Švedske, Slovenije, uz oduševljenje i gromoglasne aplauze publike. I evo, poslije male pauze, deseta, jubilarna predstava „BOSANSKI LONAC“. Riječ je o izvrsnoj komediji koja na duhovit i zabavan način govori o sukobu novog i starog, starosjediocima i pridošlicama, odnosu grada i sela, političkim igrama…

              U predstavi igraju Amina Begović, Bakir Kumrić, Senka Oruč, Mirsad Imamović, Jasminka Božuta Požek, Aldin Tucić i Edin Drljević. Obnovu predstave uradio je Riad Ljutović, adaptaciju teksta Edin Drljević, dok su muzičke numere preuzete od muzičkog sastava Dubioza kolektiv.

              Predstava je urađena pod pokroviteljstvom Općine Centar Sarajevo, uz podršku   Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo i Općine Stari Grad.

              Komedija ”BOSANSKI LONAC” bit će odigrana u petak 30.novembra u velikoj sali Javne ustanove Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo-Jelića broj 1., sa početkom u 20 sati.