Image

Ulaganje u mlade ljude ulaganje je u budućnost: Braća Milaimi bili stipendisti Općine Stari Grad, danas uspješni doktori

U vremenu kada se sve više mladih ljudi odlučuje da svoju budućnost gradi daleko od naše zemlje, vrijedni su pažnje i podrške svi oni koji se odluče izboriti za obrazovanje, posao i karijeru upravo ovdje i svojim primjerom pokazati da se može uspjeti. 

Upravo takvi su dvadesetpetogodišnji braća blizanci, doktori Amer i Amar Milaimi, dugogodišnji stipendisti Općine Stari Grad, koji ne samo da su u roku završili Medicinski fakultet u Sarajevu, nego su za svoje izuzetne rezultate i prosjek ocjena 9,4 i 9,3 dobili i priznanja Srebrene značke univerziteta u Sarajevu. Kako bi čestitao ovim sjajnim momcima koji su ponos svoje općine, braću Milaimi ugostio je općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić koji im je uručio novčane nagrade i plakete. “Oduvijek smo znali da će ovi mladi momci uspjeti i zato smo im bili podrška. Tokom cijelog studija bili su naši stipendisti i posebno sam ponosan na njihov uspjeh. Sretan sam kada vidim ovako mlade ljude koji su odlučni da uspiju i znaju šta žele. Pred Amarom i Amerom je sigurno sjajna budućnosti, a naša vrata će im uvijek biti otvorena za svaku podršku,” poručio je načelnik Hadžibajrić. “Podrška mladim ljudima u njihovom školovanju i obrazovanju nikada neće biti upitna. Ulaganjem u njih, ulažemo u našu budućnost,” dodao je.

 

BUDUĆI NEUROHIRURG I KARDIOHIRURG

Amar i Amer Milaimi su rođeni 1997. godine. Nakon osnovne škole završili su Gimnaziju i Srednju muzičku školu poslije čega su upisali Medicinski fakultet na Univerzitetu u Sarajevu. Da se njihov trud isplatio najbolje pokazuje činjenica da su obojica već zaposleni mladi ljekari koji rade ono što najviše vole – pružaju zdravstvenu pomoć svojim sugrađanima. Već četiri mjeseca zaposleni su u Domu zdrava Olovo i Domu zdravlja Breza, kao ljekari opšte prakse, a istovremeno rade i u Hitnoj službi. Po završetku specijalizacije, imaju velike ambicije: Amer se opredijelio za neurohirurgiju, a Amer za kardiologiju.

“Ja sam se davno opredijelio za neurohirurgiju, jer me oduvijek interesuje. Imao sam priliku da volontiram na tom polju, a angažovan sam i na naučno- istraživačkom radu. Ovo je naša zemlja i ostat ćemo ovdje, ali voljeli bismo kao i svi eksperti i stručnjaci u jednom trenutku otići na edukaciju širom svijeta jer je to način za sticanje dodatnog znanja, da naučimo nešto novo i da to jednog dana implementiramo ovdje mlađim generacijama", ispričao je Amer.

O dosadašnjem iskustvu u radu priča s osmijehom i kaže da se susretao sa raznim slučajevima.

“Kroz ova četiri mjeseca, posebno u Hitnoj službi, susretao sam se sa svim: od otvorenih preloma, povreda izazvanih testerom, motorkom, padom drveta na glavu, do različitih aritmija i infarkta. Kada se susretnete sa tim od vas se očekuje da donesete odluku šta je ispravno jer u tom trenutku život tog čovjeka zavisi od vaše odluke i to je velika odgovornost,” dodao je.

 

PORUKA DA SE TRUD ISPLATI

Na pitanje zašto su se odlučili baš za medicinu, u dahu odgovaraju:

“Kako nam se bližio kraj srednje škole jednostavno smo znali, nikada nismo razgovarali ni o jednoj drugoj opciji nego o medicini. U našoj porodici ima pravnika, profesora, ali ne i ljekara. Mi smo odlučili baš da budemo ljekari,” dodaje drugi brat Amar. Ne zaboravlja da doda kako im je najveći vjetar u leđa tokom školovanja bila majka.

“Naš vjetar u leđa svih ovih godina bila je prvenstveno naša majka, a pored nje tetka i dajdža. Ona je bila uz nas sve ove godine. Znači, porodica je ključ za sve, bez njih ništa ne bi bilo isto. Oni su nas od malih nogu učili životnim vrijednostima i radnoj disciplini tako da smo stekli ono što nam je bilo potrebno za fakultet kakav je medicina. Mi smo voljeli učiti, kao što volimo i ovo što radimo," kazao je Amar. Priznaju da je privilegija imati jedan drugoga jer kada je bilo najteže brat je bratu pomagao.

”Šta je bilo najteže? Imate predmete koji su bili zaista teški, koji su obimni i morate da se posvetite, puno sati dnevno da radite i učite i pod velikim ste stresom pred ispit, brinete hoćete li sve stići, hoćete li položiti? Ali, mi smo jedan drugom pomagali i podsticali jedan drugoga i sve prođe. Kad vrijedno radite i učite sve bude u redu jer definitivno trud se isplati uvijek. “

Upravo to bi bila i njihova poruka mladim ljudima, da ne odustaju i da se bore.

"Ja bih rekao mladim ljudima danas, pošto su mladi generalno skloni brzom odustajanju, kad vide da nešto ne ide ili kad vide da je potrebno mnogo više rada nego što su spremni da ulože u tom trenutku rekao bih, da se zaista trud isplati. Često nije potrebna prevelika pamet niti prevelika inteligencija, samo je potrebno malo više rada. Ne morate dnevno učiti sate i sate, već svaki dan barem sat i mora se isplatiti, vjerujte," poručili su braća Milaimi.

Općina Stari Grad Sarajevo svake godine izdvaja značajna sredstva za stipendiranje učenika i stidenata iz ove lokalne zajednice. U posljednjih 13 godina za stipendiranje učenika i studenata izdvojeno je oko 3,6 miliona konvertibilnih maraka. U ovoj školskoj godini Općina Stari Grad ima 334 stipendiste kojima su već isplaćene sve stipendije za prvo polugodište.