Image

Ulaganje od 128.000 KM u OŠ "Edhem Mulabdić"

Danas je potpisan Ugovor o sanaciji fasade na centralnom objektu Osnovne škole "Edhem Mulabdić" u ulici Konak. Ovaj značajan korak u poboljšanju infrastrukture škole ostvaren je saradnjom načelnika Općine Stari Grad Sarajevo Irfana Čengića i ministrice obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo, Naide Hote Muminović.

Sredstva za sanaciju fasade osigurana su putem Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo s jasnim ciljem – povećanje energetske efikasnosti najstarije obrazovne institucije u Starom Gradu, koja datira još iz 1890. godine. Ukupna vrijednost ove investicije iznosi 128.000 KM.

 

Kako je istako načelnik Čengić ova škola, smještena u srcu Starog Grada, predstavlja centralno obrazovno središte općine Stari Grad. Nalazi se u neposrednoj blizini brojnih nacionalnih spomenika i historijskih urbanističkih znamenitosti, čime se savršeno uklopio u bogato kulturno naslijeđe našeg područja.

„Ovaj projekat nije samo ulaganje u uslove za obrazovanje mladih, već predstavlja i značajno ulaganje u zelenu politiku. Želim izraziti zahvalnost ministrici Hoti Muminović i Vladi Kantona Sarajevo koji su prepoznali važnost naše općine i škole „Edhem Mulabdić“ te su uložili više od pola miliona maraka u dvije faze energetske obnove. Ovaj zahvat ne samo da će omogućiti bolje obrazovne uslove mladima, već će i pružiti okruženje koje podržava održive izvore energije i zelene politike. Ovakvi projekti su od izuzetne važnosti. Oni nam ne samo omogućuju unapređenje obrazovanja mladih, već nam daju alate da gradimo budućnost koja se oslanja na održive izvore energije i podržava zelene inicijative ali isto tako da očuvamo objekte koji su dio naše historije i nacionalni spomenici", kazao je načelnik Čengić.

 

Ministrica Hota Muminović naglasila je kako u protekle tri godine Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo provodi značajna ulaganja u projekte rekonstrukcije i investicijskog održavanja.

„Važno nam je u kojem ambijentu se obrazuju i odgajaju naša djeca jer sam ambijent također odgaja. Ovaj konkretni projekat, svojom suštinom, fokusiran je na zaštitu okoliša i implementaciju okolišnih politika, s naglaskom na uštedu energije. Sada ulazimo u drugu fazu projekta i s nadom gledamo prema budućnosti, planirajući daljnja ulaganja u infrastrukturu škola na području Starog Grada. Ova saradnja s Općinom Stari Grad i načelnikom Irfanom Čengićem pokazuje našu predanost stvaranju okoline koja podržava obrazovanje, ali i aktivno potiče očuvanje okoliša", izjavila je ministrica Hota Muminović. 

Ovo potpisivanje predstavlja nastavak ranijeg projekta resornog Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo i Općine Stari Grad Sarajevo. U prvoj fazi, škola je već dobila nove prozore uz dodatno utopljavanje učionica i prostorija unutar objekta, što je predstavljalo investiciju od oko 500.000 KM. Općina Stari Grad aktivno je učestvovala u ovom procesu osiguravajući projektno-tehničku dokumentaciju, sve potrebne dozvole te provodeći postupak izbora izvođača radova i nadzornog organa.

Današnjem potpisivanju su prisustvovali ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Enda Pavić Pečanković, dopredsjedavajuća Skupštine KS Jelena Pekić, predsjedavajući Općinskog vijeća Stari Grad Seid Škaljić, dopredsjedavajući Općinskog vijeća Damir Saračević te vijećnici Vedad Deljković i Muamer Mekić.