Image

U susret ramazanu: Na Baščaršiji podijeljeni pokloni i ramazanske vaktije za građane

Povodom dolaska mjeseca ramazana - najdražega gosta u kuće i srca muslimana, Općina Stari Grad Sarajevo danas je upriličila iznenađenje za građane i goste grada u najužoj gradskoj jezgri.

U haremu Gazi Husrev-begove džamije, ispred Baščaršijske džamije i ulicama uže starogradske jezgre, danas su djevojke iz KUD-a Baščaršija, odjevene u tradicionalne narodne nošnje s osmijehom na licu, u ime Općine Stari Grad i načelnika Ibrahima Hadžibajrića, čestitale dolazak ramazana, širile radost, ramazansku atmosferu i dijelile poklone građanima.

Uz riječi zahvalnosti za lijepo iznenađenje, svi koji su dobili poklone pohvalili su ovaj gest Općine Stari Grad, te čestitali dolazak mubarek mjeseca ramazana svim muslimanima. Istakli su da se u Starom Gradu na svakom koraku osjeti duh ramazana, tradicije i običaja koji se njeguju, te da bi ovaj primjer trebale slijediti i druge općine, ali i drugi gradovi u Bosni i Hercegovini.

„Mi u Starom Gradu sa radošću dočekujemo ramazane, Bajrame, ali i druge vjerske praznike i rado dijelimo tu radost sa našim građanima. Ovo je bio mali znak pažnje kojim smo obradovali naše građane, ali i goste Sarajeva jer želimo da i oni osjete naše običaje i tradiciju i ponesu najljepše uspomene,” poručio je načelnik Hadžibajrić povodom današnjeg događaja na ulicama Starog Grada.

Općina Stari Grad Sarajevo je u čast mjeseca ramazana prošle sedmice svečano dekorisala i ukrasila dijelove Baščaršije, te postavila prigodne dekoracije na Baščaršijskom trgu, ispred Baščaršijske džamije i u ulici Sarači.

Za danas je najavljena predramazanska šetnja do Žute tabije sa 600 mališana i članovima Udruženja “Brižne ruke” gdje će im nakon pucanja topa biti podijeljeni ramazanski poklon paketići.