Image

U pripremi praizvedba baleta "Okovani Prometej"

Narodno pozorište Sarajevo posjetio je istaknuti umjetnik Miodrag Tabački, koji se susreo s direktoricom Narodnog pozorišta Sarajevo Marijelom Hašimbegović i v. d. umjetničkog direktora Baleta NPS-a Belmom Čečo-Bakrač.   

Samostalno radi od 1973. i uradio je više od dvije stotine scenografija i više od stotinu kostimografija za dramske, operne, baletne i lutkarske predstave za repertoarska pozorišta, festivale i neformalne grupe. Kao scenograf i kostimograf gostovao u većini jugoslavenskih pozorišta, kao i u Belgiji, Italiji, Češkoj, Sloveniji, Slovačkoj, Makedoniji i Bosni i Hercegovini. Za svoj rad nagrađivan je brojnim nagradama.

"Otelo", "Hamlet", "Komedija zabune", "Don Žuan", "Revizor", "Gospođica Julija", "Kir Janja", "Zla žena", "Rodoljupci", "Balkanski špijun", "Klaustrofobična komedija", "Šta je to u ljudskom biću što ga vodi prema piću", "Kamen za pod glavu", "Bure baruta", samo su neke od predstava koje je radio. 

- Povod za ovaj susret su pripreme za praizvedbu baleta "Okovani Prometej", čija se svjetska premijera očekuje u novembru 2018. godine. Miodrag Tabački uradit će scenografiju za ovaj balet - rekla je Čečo-Bakrač.