Image

U posjeti slijepim i slabovidnim osobama: Načelnik Hadžibajrić najavio nastavak podrške

„To što neko nema mogućnost da koristi svoje oči ne znači da nije sposoban da vidi“ poruka je koju upućuju članovi Udruženja slijepih Kantona Sarajevo u okviru kojeg djeluje i Sportsko društvo slijepih i slabovidnih osoba KS koje dugi niz godina ima podršku Općine Stari Grad.

U posjeti ovom udruženju i druženju sa slijepim i slabovidnim osobama boravio je općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić koji se upoznao sa radom udruženja i problemima sa kojima se suočavaju slijepe i slabovidne osobe.

Posjeta je bila prilika za potpisivanja redovnog godišnjeg granta koji Općina Stari Grad Sarajevo izdvaja za Sportsko društvo slijepih i slabovidnih osoba Kantona Sarajevo, a za realizaciju projekta „Problem bijelog štapa-inkluzija kroz sport“, koji se implementira u osnovim školama.

„Kroz ovaj projekat vršimo edukaciju naših osnovaca o životima slijepih ljudi i pomažemo im da razumiju sa kakvim se problemima suočavaju, te ih podstičemo da im pomažu u svakoj prilici. Na ovaj način djeca uče da se i slijepe osobe mogu baviti raznim sportovima poput fudbala, kuglanja, pikada i šaha. Drago mi je što na ovaj način pomažemo boljoj inkluziji slijepih i slabovidnih osoba u društvo i svakodnevni život“, izjavio je načelnik Hadžibajrić.

„Udruženje slijepih broji oko 200 članova, a nas koji se bavimo sportom je oko 50 do 70. Sportsko društvo slijepih i slabovidnih se mnogo oslanja na Udruženje i bez njih ne bismo mogli. Isto tako, načelnik Hadžibajrić je naš dokazani dugogodišnji prijatelj koji pomaže naše društvo i podržava nas i mi smo mu zahvalni na tome. On pokazuje senzibilitet prema slijepim osobama i razumije naše probleme,“ izjavio je sekretar Sportskog društva slijepih i slabovidnih KS Zoran Đukić.

Predsjednica Sportskog udruženja slijepih i slabovidnih KS Ivana Bojić uručila je načelniku Hadžibajriću zahvalnicu za dugogodišnju podršku.