Image

U posjeti Biblioteci za slijepe i slabovidne: Nova stolarija za bolje uslove i sigurnost građe

Više od 30.000 bibliotečkih jedinica koje čuva Biblioteka za slijepa i slabovidna lica BiH sada su smještene u uslovnijim prostorijama zahvaljujući projektu postavljanja nove stolarije u ovoj ustanovi. Sredinom prošle godine općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić posjetio je ovu značajnu ustanovu koja ima 1.344 slijepih i slabovidnih korisnika i obećao pomoć nakon što se uvjerio u kakvim uslovima rade. Oštećena prozorska okna i stolarija koja nije promijenjena više od 40 godina dovodili su do toga da je u prostorijama bila prisutna vlaga i hladnoća, a takvi uslovi znatno su uticali kako na građu, tako i na uslove rada uposlenih.

Odlukom općinskog načelnika mr Ibrahima Hadžibajrića pokrenut je projekat zamjene kompletne stolarije u prizemlju objekta i galeriji. Nakon demontaže starih drvenih prozora, postavljeno je 16 novih.

Direktor Biblioteke za slijepa i slabovidna lica Sakib Pleh upoznao je danas načelnika Hadžibajrića sa izvedenim radovima. Kako je kazao, ovaj projekat ima ogroman značaj za Biblioteku koja okuplja korisnike iz cijele zemlje i regije, a korištenje svih njihovih sadržaja i usluga potpuno je besplatno.

“Koristim često izreku Marka Aurelija koja glasi: 'Ono što učinite za vrijeme života, odjekuje u vječnosti'. Ovo što ste Vi uradili za našu biblioteku će sigurno odjekivati u vječnosti. Prozori koje smo imali u Odjeljenju za bibliotečku djelatnost bili su stari više od 40 godina. Ti prozori su se raspadali prije i poslije rata, bilo je skoro nemoguće raditi u tom prostoru i zaštiti knjižni fond, „kazao je Pleh obraćajući se načelniku Hadžibajriću.

„Općina Stari Grad svake godine pomaže dostavu knjiga starim, bolesnim i samohranim građanima u Starom Gradu. To je jako važan projekat, pogotovo za ovu populaciju koja ne može doći u biblioteku. Mi smo možda jedina biblioteka u svijetu, koja za vrijeme globalne pandemije Covid 19 nije prestala sa svojim radom, niti jedne sekunde,“ izjavio je Pleh.

Općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić je istakao značaj podrške ovoj instituciji naglasivši da imaju jedinstven bibliotečki fond u cijeloj Bosni i Hercegovini koji je morao biti zaštićen. „Finansirali smo ovaj projekat jer su uslovi u Biblioteci bili zaista loši. Ova ustanova ima ogroman značaj za korisnike ne samo iz Starog Grada, nego iz cijele BiH, pa i regije kojima šalju audio zapise na kućne adrese. Zbog svog značaja, ova Biblioteka bi trebala biti briga Države Bosne i Hercegovine, ili Federacije BiH, ali nažalost to nije tako,“podsjetio je načelnik Hadžibajrić. Zbog toga je podrška Općine prisutna odavno, ponajviše kroz najam prostorija u kojima djeluje Biblioteka za slijepa i slabovidna lica BiH, a za koje im je omogućena minimalna cijena zakupa od 1KM/m2. Prošle godine su odlukom općinskog načelnika izdvojena dodatna sredstva kojima je finansiran rad tzv bibliobusa kojim su se slijepim i slabovidnim osobama tokom pandemije nosile bibliotečke jedinice na kućna vrata.