Image

U Općini Stari Grad najavljena premijera filma “Zmaj od Bosne” za Dan državnosti BiH

 

Općina Stari Grad Sarajevo generalni je pokrovitelj dokumentarnog filma “Zmaj od Bosne”, autora Avde Huseinovića, koji će premijerno biti prikazan sutra u Općini Stari Grad Sarajevo povodom Dana državnosti BiH. Tim povodom danas je održana press konferencija na kojoj su se obratili općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić i autor Avdo Huseinović.

 

Stari Grad je urezan u biografiju Husein-kapetana Gradaščevića

Ovaj dokumentarni film profesionalnim, istraživačkim pristupom prikazuje život, lik i djelo Husein-kapetana Gradaščevića, jedne od najznačajnijih ličnosti u historiji Bosne. Relevantnom, dosad nekorištenom dokumentacijom i izjavama uglednih historičara iz Bosne i Hercegovine i regiona, prvi put u formi filmske produkcija lik i djelo ovako značajne historijskih ličnosti približit će se široj javnosti.

“Nije slučajno što se će se premijera dokumentarnog filma održati u Općini Stari Grad. Stari Grad je itekako urezan u biografiju Husein-beg kapetana Gradaščevića, 12. septembra 1831. godine, pred Carevom džamijom Husein-beg kapetan Gradaščević je imenovan za bosanskog vezira. To je veoma važan dio iz historije naše domovine. Nedaleko od zgrade Općine, na spoju mokranske i paljanske Miljacke, Husein kapetan Gradaščević je vodio svoju posljednju bitku na čelu Pokreta za autonomiju, a u filmu se posebno dotičemo tog segmenta,” izjavio je Huseinović.

Za snimanje filma korištena je dokumentacija iz osmanskog arhiva u Istanbulu, a kako tvrdi Huseinović, ti dokumenti su pobili brojne mitološke priče vezane za lik i djelo Husein- kapetana Gradaščevića, posebno one nastale u vrijeme bivše Jugoslavije, bez ikakvog historijskog utemeljenja. Ipak, autor je film radio šest godina i našao se u dilemi da potpuno odustane, do momenta kada se susreo sa općinskim načelnikom Ibrahimom Hadžibajrićem koji ga je podržao u ovoj ideji i podstakao da istraje.

“Od velikog broja filmova koje sam radio, ovo je bio prvi film u kojem sam se našao dilemi da ga prekinem raditi. Međutim, ništa nije slučajno, desio se jedan prelomni susret sa gospodinom Hadžibajrićem i dogovor da se završi ta priča. Mislim da će ovo biti jedan od najvažnijih dokumentarnih filmova iz naše historije. Prošlo je 190 godina od sloma Pokreta za autonomiju, kad pogledate film, vidjet ćete da se na karti naših nevolja nije puno toga promijenilo,” izjavio je autor.

 

Država se ne smije izdati, poručio načelnik Hadžibajrić

Načelnik Hadžibajrić je potvrdio njegove riječi kazavši da je 2021.godina bila presudna kada je dogovorena saradnja, te je nastavljeno sa snimanjem filma koji će sutra biti premijerno prikazan. Načelnik se osvrnuo i na historijski značaj Pokreta za autonomiju i Husein-kapetana Gradaščevića.

“To je bio rani pokret za autonomiju Bosne koju su tada tražili u sklopu osmanlijskog carstva. Politički se očito nisu bili još uvijek dovoljno profilirali, ali vojno su bili dobro organizovani. Činjenica je da je Husein-kapetan tada u bitkama koje je vodio sa osmanlijskim carstvom uspio da stavi pod kontrolu sve tri vjere: muslimane, pravoslavce i katolike koji su bili pod jednom zastavom i koji su se borili za autonomiju Bosne. Nažalost, mi danas imamo izdaje sa svih strana i pokušaje prodaje države, a nema tih para za koje se država smije izdati,” poručio je načelnik Hadžibajrić. Dodao je da mu je drago što će ovo filmsko ostvarenje biti premijerno prikazano baš u Općini Stari Grad i to na jedan od najznačajnijih datuma u historiji naše zemlje, Dan državnosti BiH.

 

Dokumentarni film slikom prolazi stazama Zmaja od Bosne: od rodnog Gradačca, preko Travnika, Sarajeva, Sandžaka, Kosova, Osijeka, Zemuna do Istanbula i nazad.

Kako je najavljeno na današnjoj press konferenciji, film će široj javnosti biti dostupan od sljedeće godine kada će premijerno biti emitovan na nekoj od televizijskih kuća.