Image

Trump zaprijetio Kini novim visokim carinama, azijsko tržište i berze bilježe veliki pad

Američki predsjednik Donald Trump zaprijetio je novim carinama na iznos od 200 milijardi dolara na kineske proizvode tokom rastućeg trgovačkog spora.
Trump je rekao kako će carine od 10 posto biti nametnute ukoliko Kina odbije promijeniti svoju praksu. Potez je uslijedio nakon velike eskalacije spora koji prijeti da poruzrokuje trgovački rat između Kine i SAD-a.

Kina je odgovorila optužujući SAD za ucjenu te da će uskladiti sve tarife.
Trump insistira da Kina nije fer jer zarađuje od trgovačkog disbalansa sa SAD-om godinama. Prošle sedmice najavio je da će SAD podići carinu na 25 posto za 50 milijardi dolara vrijednosti kineskih proizvoda. 

Peking je odgovorio kako će to pogoditi 659 američkih proizvoda u vrijednosti 50 milijardi dolara, među kojima su i poljoprivredni proizvodi, automobili i pomorski proizvodi na koje će uvesti istu visinu carine.

SAD želi da Kina prekine praksu koja navodno ohrabruje transfer intelektualnog vlasništva (dizajna i proizvodnih ideja) kineskim kompanijama, poput zahtjeva koje strane firme dijele s lokalnim partnerima kako bi pristupile kineskom tržištu.