Image

Svečano otvaranje međunarodnog fudbalskog turnira "Sarajevo Trophy by Sara"

Sinoć je na stadionu Otoka u Sarajevu svečano otvoren internacionalni fudbalski turnir "Sarajevo Trophy by Sara". Ovaj prestižni događaj, koji je dio manifestacije "Novogradski dani" i koji organizuje Akademija fudbala Sparta, okupio je preko 60 klubova i oko 3000 djece iz devet zemalja: Bosne i Hercegovine, Mađarske, Rumunije, Albanije, Sjeverne Makedonije, Slovenije, Hrvatske, Srbije i Crne Gore.

Ceremonija je započela defileom timova, tokom kojeg su mladi sportisti ponosno nosili svoje klupske zastave i predstavili se publici.

Eldin Huseinbegović je svojim emotivnim izvođenjem pjesme "Sarajevo ljubavi moja" dodatno uljepšao večer, a zatim su uslijedila obraćanja istaknutih zvanica. Predsjednica Akademije fudbala Sparta, gospođa Afrodita Šukalo, izrazila je zadovoljstvo zbog velikog odziva i istaknula važnost ovog turnira za promociju sporta među mladima i promociju Sarajeva kao grada sporta i kulture.

Ovaj izuzetni događaj dio je manifestacije Novogradski dani, a svoje utiske sa prisutnima podijelio je i načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić. Zamjenik gradonačelnice Sarajeva, gospodin Samir Avdić, te predstavnici sponzora, gospodin Edin Kapo iz BH Telecoma i gospođa Minela Durmo iz Amko komerca, također su se obratili prisutnima, uputili čestitke organizatoru i poželjeli uspjeh svim učesnicima.

Svi prisutni su uživali u snimljenim video porukama podrške našeg proslavljenog fudbalera Edina Džeke, grupe Helem Nejse i Frankieja. Događaj je dodatno obogatio nastup Plesnog centra "Just Dance", koji je osvojio publiku svojim dinamičnim i energičnim plesnom tačkom.

Organizatori su se posebno prisjetili nedavno svirepo ubijenog Farisa Pendeka. U znak sjećanja, sportsku halu u naselju Otoka, u kojoj je svoje prve fudbalske korake Faris napravio proglasili su sportskom halom Faris Pendek. Ceremoniji otvaranja prisustvovali su porodica, rodbina i prijatelji Farisa Pendeka. Prethodno je uz saglasnost porodice, vijećnik Mirza Memišević je, na inicijativu Akademije fudbala Sparta, na sjednici Općinskog vijeća predložio da se most u blizini kojeg je Faris ubijen nazove po njemu. Ova inicijativa je u procesu realizacije.

Na kraju, moderatori su pozvali sve ljubitelje fudbala da dođu i podrže mlade sportiste tokom turnira, istaknuvši da je "Sarajevo Trophy by Sara" više od fudbalskog turnira – to je proslava sporta, kulture i zajedništva.

"Sarajevo Trophy by Sara" biće završen u nedjelju, a do tada se očekuje mnogo uzbudljivih utakmica i sportskih aktivnosti. Pozivamo sve građane Sarajeva i posjetitelje da budu dio ove sportske manifestacije i uživaju u vrhunskom fudbalu.