Image

Stotine maturanata prodefiliralo sarajevskom Baščaršijom

Baščaršijski trg bio je danas mjesto okupljanja mladosti i najljepših maturanata Općine Stari Grad Sarajevo. Njih 226 okupilo se ispred Sebilja, jednako obučeni sa lentama preko ramena, kako bi proslavili kraj svog devetogodišnjeg školovanja i hrabro zakoračili u novo poglavlje svojih života. Sa Baščaršijskog trga maturanti su se u defileu zaputili kroz Sarače, Ferhadiju i Titovu ulicu, sve do Pozorišta mladih gdje je upriličen prigodan program u organizaciji Općine Stari Grad i nadležne Službe za obrazovanje, kulturu, sport i lokalni razvoj.

U programu ispraćaja maturanata učestvovali su učenici osnovnih škola, a među njima Lejla Dževlan, dugogodišnja stipendistica Općine, koja se obratila riječima:

„ Naša Općina živi za mladost i ta mladost osjeća da je ovo mjesto kojem pripada. Zbog te velike, uzajamne ljubavi duša naše Općine se svakog novog proljeća podmladi. I opet neka nova mladost unese žamor u njene sokake, protrči njenim ulicama tražeći drage likove. A ona, naša Općina, ponosno stoji, brine se i bori za svoje učenike, svoju djecu, veseleći se njihovim uspjesima i strpljivo ih ohrabrujući u njihovom životu,“ kazala je Lejla koja je još jednom iskoristila priliku da se zahvali za podršku koja joj je pružena tokom školovanja.

Kako je istaknuto, najzaslužniji za ulaganje u obrazovne institucije u Starom Gradu i podršku mladim ljudima kroz stipendiranje, u posljednjih deset godina, je općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić. U prigodnom obraćanju Hadžibajrić je još jednom naglasio značaj obrazovanja mladih ljudi.

„Dragi naši maturanti, želim vam sretan završetak devetogodišnjeg školovanja i da uspješno nastavite dalje u srednjim školama, a kasnije i fakultetima. Vi ste naša budućnost i samo obrazovanje može ovu našu lijepu zemlju BIH, sa vama na kojima svijet ostaje, izvesti na pravi put. Želim vam sretan nastavak školovanja, da budete i ubuduće dobri đaci i dobri ljudi,” kazao je Hadžibajrić.

Svi maturanti od Općine Stari Grad dobili su prigodne poklone i plakete, a nakon priredbe za njih je organizovana prigodna zakuska. Ispraćaju maturanata prisustvovali su i predsjedavajući Općinskog vijeća Samir Muhić i njegov zamjenik Sanel Dragolovčanin.