Image

Srednjoškolci i studenti u Općini Stari Grad diskutuju o svjetskim problemima po uzoru na UN konferencije

SIMUN, odnosno Sarajevo International Model United Nations, naziv je konferencije koja je danas počela u Općini Stari Grad Sarajevo, a organizuju je mladi učenici i studenti iz BiH uz podršku Evropskog parlamenta mladih (EYPBiH – European Youth Parlament), te Asocijacije srednjoškolaca u BiH (ASuBiH).

SIMUN konferencija je model UN konferencije i predstavlja simulaciju UN konferencija gdje svi učenici, studenti i mladi imaju pravo da s prijave i diskutuju o određenim temama. Učesnici se dijele po tzv Komitetima, a svaki Komitet dobija određeni problem/temu koju delegati rješavaju tokom konferencije.

Ranije je najavljeno da će učesnici ove konferencije raspravljati o temama kao što su NATO, EU, UNDP, te u okviru njih podtemama: dešavanja u BiH, prijem BIH U NATO, ratni događaji u Siriji, Armenski genocid, Mađarska blokada u EU, problemi i kriza sa migrantima i drugo.

Zvanično otvaranje konferencije uz prisustvo 100-njak učesnika, upriličeno je danas u Sali 1 Općine Stari Grad gdje je učesnike pozdravio predsjedavajući Općinskog vijeća Stari Grad Seid Škaljić. „Čestitam vam na vašem velikom interesu za društveno-politička pitanja od značaja za sve nas. Veoma je pohvalno što ste se odlučili da organizujete ovakav jedan događaj i okupite značajan broj srednjoškolaca i studenata iz zemlje i inozemstva. Mladi se nažalost u našoj zemlji teško odlučuju za bilo kakav aktivizam, jer smatraju da se stvari ne mogu lako mijenjati,a to nije tačno. Želim Vam uspješan i produktivan rad i da se i u budućnosti zalažete za ovako značajne teme“, poručio je predsjedavajući Škaljić.

Odlukom općinskog načelnika Ibrahima Hadžibajrića organizatorima je bez naknade ustupljena Sala 1 Općine Stari Grad, gdje je danas upriličeno svečano otvorenje konferencije. U četvrtak, 19. januara, u općinskoj Sali 1 će se održati cjelodnevne debatne sesije. Konferencija SIMUN će se, pored Općine Stari Grad, održavati i u prostorijama Prve gimnazije.