Image

Rekordan broj naseljavanja međunarodnih firmi u Beču

221 međunarodnih firmi se 2018. godine naselilo u glavni grad Austrije

Grad Beč važno je privredno središte u srcu Europe, a to potvrđuje i aktuelna statistika gradske privredne agencije Wirtschaftsagentur Wien. Ukupno 221 međunarodnih firmi se prošle godine nastanilo u Beču i time je oboren rekord iz 2017. godine sa 191 firmi. Već osmu godinu zaredom Beč bilježi rast u naseljavanju međunarodnih firmi. Samo u glavnom gradu Austrije je otvoreno više novih firmi nego u svih osam pokrajina zajedno. Nove firme otvorile su 1.753 novih radnih mjesta i ostvarile investicije u vrijednosti 231,68 miliona eura što je pridonijelo jačanju bečke privrede. "Beč je privredni motor za istočne regiju i cijelu Austrije", rekao je gradonačelnik Ludwig na prezentaciji aktuelne statistike gradske privredne agencije.

Grad Beč će i u budućnosti nastaviti s privlačenjem novih preduzeća u grad. Priliku vide u Brexitu jer je broj britanskih firmi koje su preselile poslovanje u Beč u porastu. Kao svoje prednosti Grad ističe stabilne uvjete poslovanja, pravnu i ekonomsku sigurnost te izvrsnu infrastrukturu. Dodatnu prednost Beč vidi i u "Expat Centru" Bečke privredne agencije koji igra važnu ulogu pri preseljenju firmi jer pomaže zaposlenicima pri selidbi.

Uz već etablirana strana poduzeća, Grad se Beč brine i za privlačenje i zadržavanje start-upova u gradu. Tome u prilog govori Globalni indeks konkurentnosti talenata (Global Talent Competitiveness Index – GTCI) koji je uporedio 114 gradova širom svijeta u kategorijama poslovne i ekonomske klime za start-upove. Beč je na toj ljestvici zauzeo visoko četvrto mjesto, daleko ispred Berlina ili San Francisca.