Image

Raspjevani majmuni su životinje godine u bečkom zoološkom vrtu

Giboni u životinjskom svijetu nazivaju i šumskim pjevačima

Posjetioci bečkog zoološkog vrta Schönbrunn svakog dana mogu uživati u duetu gibona Raoa i Sipura. Gibone u životinjskom svijetu nazivaju i šumskim pjevačima. A ova ugrožena vrsta majmuna je sada proglašena za "Zoo životinju 2019. godine".  

"Giboni spadaju u grupu malih majmuna. Mnogi ljudi nisu svjesni njihove ugroženosti kao što je to slučaj kod velikih majmuna, orangutana ili gorila", kaže Regina Kramer, kustosica za zaštitu vrsta u zoološkom vrtu Schönbrunn. Svake godine Zoološko društvo za zaštitu vrsta i populacija (ZGAP) bira "Zoo životinju godine" kako bi se skrenula pažnja na ugrožene vrste.

U bečkom Schönbrunnu živi porodica bijelorukih gibona: Rao i Sipura sa mladunčem Saya rođenim u augustu 2017. godine. Giboni su monogamni i jako teritorijalni. Brane svoje granice energičnim vizuelnim i vokalnim ispoljavanjem. Mogu se čuti i na razdaljini od oko 1 km, a u tome se udružuju u duet reprodukcijskog para, u čemu im se ponekad pridružuju i mladi.

Postoji ukupno oko 20 vrsta gibona. Svi su pod ozbiljnom prijetnjom izumiranja. Glavni razlog za to je sječa šuma u Jugoistočnoj Aziji. Krivolov takođe predstavlja ogroman problem, a kampanja "Zoo životinja godine" podržava dva projekta na otvorenom: utočište u Laosu, gdje se obučeni rendžeri bore protiv krivolova, i šumsko područje u Vijetnamu, gdje postoji svetište od gibona sa jednim područjem više od 120.000 hektara. Tiergarten Schönbrunn daje finansijski doprinos tome.   

Postoji ukupno oko 20 vrsta gibona. Svi su pod ozbiljnom prijetnjom izumiranja. Krivolov također predstavlja ogroman problem, a kampanja "Zoo životinja godine" podržava dva projekta na otvorenom: zaštitna zona u Laosu, gdje se obučeni rendžeri bore protiv krivolova i šumsko područje u Vijetnamu, gdje se gradi zaštitna zona veličine 120.000 hektara za gibone. Zoološki vrt Schönbrunn finansijski podržava projekat.