Image

Prirodnjački muzej u Beču: Izložba o fenomenu rata

100 godina nakon završetka Prvog svjetskog rata i 400 godina nakon početka Tridesetogodišnjeg rata, Prirodnjački muzej u Beču kroz izložbu "Rat. Tragovima evolucije" od 24. oktobra 2018. godine prikazuje fenomen rata. "Da li čovjek uči iz historije?", "Šta je agresija?", "Od kada postoji rat?" i "Da li je rat neizbježan?" su pitanja na koja se kroz postavu pokušava odgovoriti.

Istraživanje fenomena rata je u posljednih 20 godina napravilo veliki napredak: iskopavanje bojnih polja i utvrda, zaštita masovnih grobnica, ispitivanje velikog broja skeleta, analiza oružja i historijskih tekstova. Arheološko i antropološko ispitivanje je dalo bitna saznanja o vođenju rata kao i o posljedicama od prahistorije do novog vijeka.

Razvoj od alata do oružja, od dvoboja do masovnog ubijanja, od mitskih "heroja" do bezimenih vojnika, koji služe kao "topovsko meso", jedno je od centralnih tema izložbe.    

Masovna grobnica u Lutzenu će prvi put biti prikazana van Njemačke i predstavlja vrhunac izložbe, obzirom da je metafora rata u novom vijeku ali ujedno i most do početaka rata. Bitka u Lutzenu je trajala šest sati, gdje su se 1632. godine na tako malom mjestu između Leipziga i Naumburga više od 6.000 vojnika poubijalo – jedna od najvećih, najpogubnijih i najkrvavijih bitki u Tridesetogodišnjem ratu.

Sa oružjem starim 7000 godina i ljudske lobanje sa tragovima nasilja, izložba pruža najstariji poznati dokaz o masakru iz Schletza, Donje Austrije. A na osnovu kostiju vojnika koji su poginuli u Napoleonovim ratovima 1809. godine na ratištima Asparn i Wagram, može se forenzičkim antropološkim metodama vidjeti mnogo o sudbini pojedinca u bitkama.

Kako rat može imati trajne i destruktivne posljedice na preživjele, pokazuju proteze koje su vojnicima invalidima trebali olakšati život nakon Drugog svjetskog rata.

Izložba je nastala u saradnji Prirodnjačkog muzeja u Beču i njemačkog Državnog muzeja prahistorije, a otvorena je do 28. aprila 2019. godine. Svi posjetioci će moći kroz fotografije i hashtag #LovenotWar dati svoj doprinos temi "mir" na društvenim mrežama.