Image

Pripadnici GSS-a i civilne zaštite Općine Novi Grad otputovali za Tursku, pružat će pomoć u potrazi i spašavanju stanovništva u regiji Antakya

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić i pomoćnik načelnika za civilnu zaštitu Nezir Hadžić ispratili su jutros sa Sarajevskog aerodroma grupu pripadnika Gorske službe spašavanja i civilne zaštite Općine Novi Grad Sarajevo na put za Republiku Tursku (Turkiye) kako bi pružili pomoć u spašavanju unesrećenih nakon razornog zemljotresa koji je prije dva dana pogodio južne regije te zemlje.

Oni su otputovali u regiju Antakya, u provinciji Hatay, zemljotresom najteže pogođeno područje Republike Turske (Turkiye), gdje je veliki broj stambenih objekata sravnjen sa zemljom, a pod ruševinam se nalazi veliki broj ljudi.

Pripadnici GSS-a Novi Grad su obučeni i certificirani od jedne od vodećih svjetskih organizacija za zaštitu i spašavanje AFAD iz Republike Turske (Turkiya). Oni će sa kolegama AFAD-a, koji pružaju pomoć u ugroženim područjima, učestvovati u akcijama portage i spašavanja unesrećenog stanovništva.

Ambasada Republike Turske u Bosni i Hercegovini i Turska agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA) pružaju svu neophodnu organizacijsku i logističku podršku.

Prema posljednjim informacijama, najmanje 7.108 osoba poginulo je od posljedica razornih zemljotresa koji su u ponedjeljak pogodili južne regije Turkiye, dok je povrijeđeno više od 40.000.

Zemljotres jačine 7,7 stepeni po Richteru pogodio je u ponedjeljak rano ujutro jug Turkiye.  Provincije Gaziantep, Sanliurfa, Diyarbakir, Adana, Adiyaman, Malatya, Osmaniye, Hatay i Kilis su teško pogođene potresom.

Nakon toga je novi zemljotres jačine 7,6 stepeni po Richteru u ponedjeljak u 13.24 sati pogodio distrikt Elbistan, također u Kahramanmarasu. Od posljedica zemljotresa i u susjednoj Siriji su život izgubile najmanje 2.530 osoba, a 4.645 je povrijeđeno.