Image

PREDSTAVE “LIJEVO DESNO GLUMAC” I “PRAH” NA SCENI CKM

Sarajevska publika imat će priliku uživati u sjajnim predstavama ”Lijevo desno glumac” i “Prah”, na teatarskoj sceni CKM-Jelića broj 1. Ako želite saznati kako od vaših života napraviti teatar, dođite i pogledajte predstavu Zijaha Sokolovića ”Lijevo Desno Glumac”.  Naša stvarnost, naš život je proizvodnja i igra javnih i ličnih uloga. Zijah A. Sokolović, duhovito, filozofski, kabaretski, sa nizom primjera i poređenjem stvarnosti i teatarske umjetnosti, uči gledaoce da shvate da su i oni “glumci u svom teatru” i da mogu biti umjetnici u svom životu. Ako svoje životne “date okolnosti prve dramske radnje” analiziraju teatarski “objektivno”. Sa ovom predstavom, još jednom je Zijah Sokolović pokazao zašto je jedan od najvećih teatarskih umjetnika sa ovih prostora. “Lijevo Desno Glumac” jeste kombinaciju predstave, predavanja, team buildinga i radionice. Predstava će biti odigrana u četvrtak 26. maja, u 19:30 sati. 

               Kada se na jednom mjestu susretnu Miralem Zupčević, sjajni glumac i izvrsni profesor,  glumci Gordana Boban i Mirsad Tuka, dobije se predstava koja će, sigurni smo, dugo puniti sale širom BiH i regiona. Duodrama mađarskog autora Györgya Spiróa “Prah“, donosi priču o bračnom paru, roditeljima dvoje djece, koji žive na rubu materijalne i moralne egzistencije. Pritisnuti troškovima života i vraćanjem dugova, već na samom početku zatiču se u nepoznatoj situaciji. Naime, iznenadni dobitak na lotu živote cijele porodice mogao bi potpuno promijeniti. Da li će?! Suočeni sa nedaćama i patnjama stalnog preispitivanja, ali i užitkom mašte i sanjarenja, protagonisti prolaze kroz različita stanja i emocije, od straha, sumnje i paranoje do sreće i euforije, što će publiku, do posljednjeg trenutka, držati u neizvjesnosti. Predstava će biti odigrana u petak 27. maja, u 19:30 sati.

               Ulaznice se mogu  nabaviti na blagajni CKM, radnim danima od 10-12 i od 16-20 sati, kao i dva sata pred predstavu. Karte se mogu rezervisati i elektronskim putem na stranici www.centarkulture.ba, preko facebook profila CKM-a ili na broj telefona 033 232 595.