Image

Franck Beestro – projekt usmjeren na zaštitu ekosistema i pčelinjih zajednica

Kako bi pčele uvijek imale dovoljno hrane, Franck je odlučio omogućiti svakome da ih ugosti tako što će otvoriti - Beestro!

Danas je u Streto caffeu predstavljen Franck Beestro projekt usmjeren na zaštitu ugroženih pčelinjih zajednica koje su nezamjenjiv dio našeg ekosistema. Uz podršku Saveza pčelara FBiH i Saveza udruženja pčelara Republike Srpske, Franck ovim projektom želi podići svijest o važnosti pčela za život na Zemlji te svoje potrošače i širu javnost potaknuti da daju svoj doprinos u očuvanju prirodnih resursa i zaštiti ovih dragocjenih oprašivača. 

Bez pčela nema cvijeća ni bilja, pa tako ni čaja. Poljoprivreda cijelog svijeta ovisi upravo o njima te su nezaobilazna karika u oprašivanju oko 75% prehrambenih proizvoda. No, broj ovih dragocjenih oprašivača značajno se smanjuje, među ostalim i zbog nedostatka medonosnog cvijeća i drveća. 

Kako bi pčele uvijek imale dovoljno hrane, Franck je odlučio omogućiti svakome da im pomogne i ugosti ih u vlastitom Franck Beestrou. Franck Beestro je posuda za medonosno cvijeće, idealna za balkon, prozor, terasu ili vrt, kojom je moguće tokom sezone cvjetanja osigurati dovoljno hrane za desetke pčela. Dok pčele uživaju u hrani koju će osigurati za njih, potrošači tako mogu uživati u finim Franck čajevima koje su one osigurale za njih. 

 

„U Francku se vodimo načelima održivosti i odgovornosti koja primjenjujemo u svakodnevnom radu, među ostalim i kroz projekte poput Franck Beestroa u koje uključujemo i naše potrošače. Posebno je zadovoljstvo što, u ovome slučaju, našu poziciju lidera u kategoriji čaja možemo iskoristiti za podizanje svijesti svih nas o ključnoj ulozi pčela u zaštiti naših ekosustava i bioraznolikosti, pa i života na Zemlji kakvog poznajemo. Svaki pa i onaj najmanji korak koji možemo napraviti u tom smjeru vrijedan je truda. 

Ako svatko od nas učini jednu malu stvar za pčele, svi zajedno možemo učiniti mnogo za svijet u kojem živimo. Posebno zahvaljujemo našim poslovnim partnerima u maloprodaji koji su prepoznali vrijednost ovoga projekta.“, izjavila je Lea Kušmišević, Brand Manager u Francku.

Projekt Franck Beestro podržava Savez udruženja pčelara Republike Srpske čiji je predsjednik Damir Barašin na predstavljanju istaknuo: „Pčele i njihova primarna oprašivačka uloga ključna je u očuvanju ekološke održivosti. Projekt Beestro je na inovativan način uspio spojiti kvalitetu proizvoda poput čaja, kojeg kao i mnogih drugih biljaka i poljoprivrednih kultura ne bi bilo bez pčela, s podizanjem svijesti o važnosti pčela i pčelarstva, time što je svojim potrošačima dao mogućnost da izravno doprinesu povećanju izvora hrane za pčele sadnjom medonosnog cvijeća. Stoga, upravo suradnja na ovakvom projektu doprinosi našem zajedničkom cilju na dobrobit pčela i u konačnici, svih nas.“. 

„Pčele su posebne po mnogočemu i njihov značaj za život na zemlji je neupitan. No, moramo znati da su pčele socijalna bića koja žive tokom čitave godine. Iako se mnogi ljudi plaše uboda pčele, bitno je reći kako oni nisu agresivne i da napadaju samo kada su ugrožene, ali i gladne. Zato je izuzetno važno obezbijediti im dovoljno cvijeća, a ovaj projekat je idealna prilika svima nama da doprinesemo prehrani pčela“,  izjavio je Evgenije Žolkević, član Upravnog odbora Saveza pčelara FBiH. 

 

Svatko može otvoriti svoj Beestro ovog proljeća

Franck Beestro je posebna limena posuda u kojoj se nalaze dvije kutije finog Franck čaja i sjeme medonosnog cvijeća kao što je inkarnatka, boražina, bijela djetelina, facelija i sl., koje se u posudu može posijati. Šarmantnu ilustraciju na posudi reljefnog oblika potpisuje jedan od najboljih likovnih umjetnika nove generacije Vedran Klemens. 

Sve što je potrebno učiniti je iz posude izvaditi pakiranja čaja, u Beestro dodati zemlju za cvijeće i u nju posijati sjeme koje dolazi u paketu, potom još zaliti s malo vode i postaviti na mjesto na kojem će imati dovoljno svjetla.  

„Franck Beestro posuda odličan je poticaj za povezivanje s prirodom, upoznavanje važnosti svakog živog organizma u našem ekosistemu te je pristupačna svima. Potrebno je samo malo prostora, vremena i ljubavi. Malim koracima, poput hobi vrtlarenja, osigurat ćete sebi živopisne boje na terasi ili balkonu, a isto tako i hranu pčelama. Budući da Franck Beestro u ponudi ima razno medonosno bilje privući ćete pčele posjetioce koje će skupiti nektar i nastaviti dalje svoj let. Nakon cvatnje možete sakupiti sjeme, sačuvati u Franck Beestro posudici tijekom zime te ponovo otvoriti sezonu idućeg proljeća“, pojašnjava ambasadorica projekta Lejla Biber, doc.dr. 

Franck Beestro posuda za sadnju, uz sjeme medonosnog cvijeća te dvije kutijice Franck čaja, dostupna je po preporučenoj neobavezujućoj preporučenoj maloprodajnoj cijeni od 5,50 KM. 

Uz Maju Čengić Miralem koja je moderirala predstavljanje, projektu se pridružile i poznate influenserice Amina Efendić i Ajla Peco koje su najavile „otvorenje“ Franck Beestroa ovoga proljeća na svojim balkonima. „Inicijative poput Franckovog Beestro projekta mi vraćaju nadu u neko zelenije i bolje sutra, stoga sam jako sretna što sam dio ove priče i što mogu doprinijeti na bilo kakav način. Pčele su neizostavan dio našeg ekosistema i iznenađujuće je koliko takve stvari zanemarujemo i zaboravljamo, ali upravo su zato projekti poput ovog od iznimne važnosti. Svoju Beestro posudicu s posađenim medonosnim cvijećem za pčelice ću staviti na vikendicu i prozor ispred moje sobe, te ih spremno ugostiti“, istaknula je Amina Efendić.

Franck u svom svakodnevnom poslovanju nastoji osigurati da poslovne operacije ne zadiru u ekosisteme i zajednice u kojima djeluje te pruža podršku dobavljačima u njihovoj otpornosti na klimatske utjecaje u skladu s ciljevima održivog razvoja Ujedinjenih naroda. Prioritetni ciljevi za kompaniju su održiva potrošnja i proizvodnja usmjerena na zaštitu prirodnih resursa te zaštita klime. Jedan od načina na koji to postiže je i aktivnim djelovanjem u sklopu inicijative coffee&climate s vizijom osposobljavanja poljoprivrednika za efikasnu prilagodbu i odgovor na klimatske promjene koje znatno utiču na dostupnost i kvalitetu kafe.