Image

Povodom Ramazanskog Bajrama, načelnik Hadžibajrić podijelio 100 hedija za boračke porodice iz Starog Grada

 

Općina Stari Grad i općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić nastavljaju sa dugogodišnjom tradicijom da uoči Bajrama obraduju boračke porodice. Tako je bilo i ovaj put, kada su boračkim porodicama iz Starog Grada podijeljene novčane hedije.

 

Hedije u iznosu od 200 KM danas je dobilo 50 šehidskih porodica – majki i supruga šehida, te 50 nezaposlenih demobilisanih boraca i ratnih vojnih invalida. Hedije im je uručio općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić i predsjedavajući Općinskog vijeća Stari Grad Seid Škaljić. Načelnik Hadžibajrić istakao je da Općina na ovaj način odaje počast zaslužnim pojedincima i njihovim porodicama svake godine. „Od mog dolaska na funkciju načelnika Općine Stari Grad uveli smo praksu ovakvog druženja i hedija, a od prošle godine iznos smo povećali za 100%, jer smo svjesni velikog povećanja životnih troŝkova, pogotovo osnovnih životnih namirnica“, kazao je načelnik Hadžibajrić. Predsjedavajući Škaljić je istakao da je ovo vrlo lijepa gesta Općinskog načelnika i Općine Stari Grad i pokazatelj da borci i njihove porodice nisu zaboravljeni.

 

Djeca Edine Avdić i Ahmeda Zeca dala su svoj život za slobodu Sarajeva i Bosne i Hercegovine

 

Bajramsku hediju danas je dobila Edina Avdić koja je u toku agresije na Bosnu i Hercegovinu platila najvišu cijenu i izgubila svog sina. „Moji sinovi su odmah stupili u Armiju RBiH, nisu htjeli napuštati ovaj grad i zemlju kad je bilo najteže. Stariji sin poginuo je 1994. godine, imao je 21 godinu, pripadnik Druge brdske brigade. Hvala Bogu, mlađi sin, također pripadnik ARBiH je ostao živ. Ova hedija je lijep znak pažnje, ne zaboravlja se zasluga moje djece. Sa ovom skupoćom i cjelokupnom situacijom, bajramska hedija od Općine Stari Grad će pomoći da se Bajram provede onako kako treba“, izjavila je Avdić.

 

Agresija na Bosnu i Hercegovinu tragično je uticala i na život Ahmeda Zeca. „Od prvog dana napada na naš grad, moji sinovi i ja smo se stavili na raspolaganje našoj armiji, te smo branili lokalitete Popov gaj i Čolina kapa. Jedan sin mi je poginuo 1992. godine. Drugi sin i ja smo ranjeni u ratu. Zahvaljujem se Općini Stari Grad i načelniku Hadžibajriću što to ne zaboravljaju“, poručio je Zec.