Image

Posjeta bečkim građevinama koje nisu dostupne javnosti

Inicijativa "Open House Wien" koja ove godine obilježava petu godišnjicu postojanja svake godine dva dana omogućava posjetu bečkim građevinama koje javnosti u ovom obliku inače nisu dostupne. Cilj projekta je, kako organizatori ističu, predstavljanje kvalitetne arhitekture na jednostavna način.

Ovogodišnji program koji će se održati 15. i 16. septembra i obuhvata 80 građevina. Pored novih građevina posjetioci će imati priliku razgledati i najzanimljivije zgrade proteklih pet godina. Pokretačima projekta su zelene površine podjednako važan kao škole, stambeni kompleksi i povijesne građevine pa su ove godine u ponudi i stručno vođena razgledavanja različitih bečkih parkova.

Budući da je svih 80 građevina nemoguće posjetiti u dva dana, razgledavanja su grupirana po temama, a jedno od najzanimljivijih je energetska ruta koju posjetioci prolaze na biciklima. Na ruti Otta Wagnera zainteresirani razgledavaju povijesne građevine nastale po nacrtima slavnog austrijskog arhitekta.

Vođena razgledavanje besplatna su za sve bez prethodne najave. U nekim su građevinama omogućene i ture na engleskom te razgledavanja prilagođena djeci.

Brošure i materijali o projektu moći će se od sredine augusta naći u različitim bečkim javim institucijama u Beču, a svi detalji dostupni su i na internetskoj stranici inicijative www.openhouse-wien.at.