Image

Podrška projektu Remake utakmice FK Željezničar i FK Sarajevo iz 1996. godine, Udruženja Pomozi.ba

 

Općina Stari Grad Sarajevo otkupit će 1000 ulaznica za humanitarni projekat “Remake utakmice FK Željezničar i FK Sarajevo” u organizaciji Udruženja Pomozi.ba, a sva sredstva namijenjena su za Fond “Sportisti za život” iz kojeg se finansiraju liječenja oboljelih bh građana. Ugovor o ovoj saradnji potpisali su danas općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić i predsjednik udruženja Pomozi.ba Elvir Karalić.

“Uvijek smo na raspolaganju Udruženju Pomozi.ba za njihove humanitarne projekte jer zajedničkim djelovanjem možemo postići mnogo više. Najbolji primjer za to je Restoran dobre volje u Starom Gradu gdje svakodnevno obezbjeđuju obroke za naše građane u stanju potrebe,” kazao je načelnik Hadžibajrić. “I ovaj projekat ćemo rado podržati. Prvenstveno, zato što se prikupljaju sredstva za liječenje oboljelih građana, a potom i zbog ideje da vrate na stadione porodice i djecu i da mladima vratimo ljubav prema fudbalu. Karte koje otkupimo podijelit ćemo našim osnovcima kako bi uživali u utakmicama i derbijima kakvi su se nekad igrali,” poručio je načelnik Hadžibajrić.

 

Stari Grad se najviše ističe u podršci Udruženju Pomozi.ba

Predsjednik Udruženja Pomozi.ba, Elvir Karalić istakao je da je saradnja ovog udruženja i Općine Stari Grad zaista odlična i da bi mogla poslužiti kao primjer i drugima.

“Općina Stari Grad je najviše prepoznala naš rad, najviše su uključeni u naše projekte i uvijek su spremni da priskoče u pomoć, čak i bez našeg obraćanja. Evo i ovaj današnji gest i kupovina ulaznica su dokaz tome. U odnosu na druge sarajevske općine, Općina Stari Grad se zaista najviše ističe u podršci projektima Udruženja Pomozi.ba,” izjavio je Karalić. “Pozivam i druge da prate primjer Starog Grada i da se uključe u skladu sa svojim mogućnostima. Riječ je o jednoj prelijepoj priči, koju je pokrenuo naš sportski menadžer Jasmin Ligata, a koja će pomoći prikupljanju sredstava za liječenje građana.”dodao je.

O samom projektu više je govorio Jasmin Ligata. “Derbi, koji se odigrao 02. maja 1996. godine bio je poseban. Bila je to prva utakmica na stadionu Grbavica, koji je bio uništen. Sjećam se da je stadion bio prepun, 20.000 ljudi, posebna emocija i atmosfera. Ljudima nije bio bitan pobjednik tog meča, već činjenica da se preživio rat i da se ponovo može gledati fudbal,” prisjetio se Ligata. Najavio je da će za meč okupiti svih 35 igrača, dok će na terenu biti istih 11 igrača sa jedne i sa druge strane koji su igrali te 1996. godine.

Utakmica će se igrati 08.juna na stadionu Grbavica, u 19,30 sati, a cilj je oživjeti uspomene, vratiti kulturu sjećanja na nekadašnji fudbal i naučiti djecu da ponovo dolaze na stadione.

 

Pehlivanović i Ferhatović: Pozivamo sve da dođu na Grbavicu

Potpisivanju ugovora prisustvovali su i igrači Želje i Sarajeva koji su se te 1996. godine našli na terenu i igrali derbi: Adnan Pehlivanović i Amar Ferhatović.

“Želim pozvati što veći broj ljudi da se pridruži ovoj akciji i inicijativi i da dođu na utakmicu. Kad se sjetim utakmice 1996. godine i da smo se presvlačili u kontejnerima, nije bilo svlačionica i trave. Poredeći sa tim vremenom, Grbavica je prelijep stadion. Želim da dolazak na stadion bude tradicija, da dolaze djeca, porodice, da nema problema i huliganstva. Naša poruka sa tog događaja će biti da se djeca počnu baviti sportom, jer na njima svijet ostaje,” poručio je Pehlivanović.

“Drago mi je što se Općina Stari Grad uključila u ovu ideju i inicijativu, pogotovo što je ovo moja općina, ovdje sam rođen, živim i radim. Derbi je nešto veliko, pogotovo za nas koji smo svoje prve fudbalske korake učili u Sarajevu ili Želji. Moj Amidža Asim Ferhatović Hase je volio reći: 'Sve su utakmice utakmice, ali protiv Želje je boj!'.. Kao djetetu mi to nije bilo pretjerano jasno, ali kroz odrastanje i sazrijevanje, shvatio sam šta derbi Sarajeva i Želje zapravo znači za cijeli grad,” kazao je Ferhatović. Svi učesnici današnjeg skupa pozvali su građane se se u što većem broju odazovu i kupe ulaznice, kao i privredne subjekte i druge institucije kako bi se prikupilo što više sredstava za Fond “Sportisti za život” Udruženja Pomozi.ba.