Image

Podrška pčelarima iz Starog Grada, dodijeljene košnice i rojevi

Pčelarstvo u Starom Gradu iz godine u godinu privlači sve veći broj stanovnika koji se odlučuju baviti ovom granom privrede, a podršku u tome pruža im i njihova matična općina. Svi koji imaju želju i volju da se bave pčelarstvom, kao i odgovarajuću lokaciju za pčelinjak mogu dobiti pomoć Općine Stari Grad Sarajevo, a ove godine to pravo je ostvarilo 27 korisnika.

Ovi pčelari su danas od Općine Stari Grad dobili po dvije košnice sa rojevima i pčelarskom opremom, a donaciju im je uručio općinski načelnik mr.Ibrahim Hadžibajrić.

Prilikom dodjele, načelnik je istakao da je u posljednjih osam godina skoro 300 građana dobilo neku vrstu poticaja: pčele, košnice, opremu ili finansijska sredstva za nabavku istih.

„Ove godine nam se prijavilo 27 pčelara i svi koji su podnijeli zahtjeve su dobili košnice i opremu. Nakon podjele plastenika i sadnog materijala, nastavili smo sa podsticajima za poljoprivrednike i evo danas pomažemo pčelarima. Na ovaj način ispunjavamo obećanje građanima da ćemo pomoći svima onima koji žele živjeti od svoje zemlje i svog rada. Vrlo brzo će javnost biti upoznata i sa dodjelom mehanizacije našim poljoprivrednicima,“ izjavio je načelnik Hadžibajrić.

 

Odličan primjer za cijelu BiH

A, pčele koje su danas dobili pčelari u Starom Gradu isporučio je Rahman Babić, predsjednik proizvođača organske hrane Kantona Sarajevo, koji se godinama bavi pčelarstvom i ima 180 košnica. Njegove pčele su sa Nišićke visoravni iz zaštićenog eko područja i sa certifikatom organskom porijekla.

„Kao dugogodišnjem pčelaru posebno mi je drago zbog ovakvih projekata jer je vidljivo da načelnik Općine Stari Grad Sarajevo već godinama pokušava da održi floru i faunu i poljoprivredne proizvođače. To je odličan primjer ne samo Kantonu Sarajevo, nego i Federaciji i Bosni i Hercegovini. Ne znam zašto i drugi ne rade ovako  jer je veoma važno pomoći ljudima ljudima koji mogu da zadrže košnice, bave se poljoprivredom i nadomjeste ekonomski dio koji nedostaje svima nama,“ poručio je Rahman.

Dok je nekima u Starom Gradu pčelarstvo još uvijek samo hobi i tek se uče potrebnim vještinama, drugi su već razvili ovaj posao, pa u zavisnosti kakva je sezona, prikupljaju i prodaju određene količine meda.

Jedan od pčelara koji je novi u ovom poslu je Emin Šahinpašić iz Škaljinog sokaka, na Mošćanici: „Sada mi je žao što se nisam i ranije počeo baviti pčelarstvom. Imam osam košnica, iz kojih, ovisno o vremenskim prilikama, mogu dobiti dovoljno meda, ali ga koristim za potrebe svoje porodice jer je jako kvalitetan. Zahvalan samo svojoj općini i načelniku što prepoznaju prave stvari, a pčelarstvo to zaista jeste“, kazao je Šahinpašić.

Za razliku od njega, 68-godišnji Hamdija Aganović je dugogodišnji pčelar.

„Ja već sedam godina dobijam podršku od svoje lokalne zajednice i to je za mene od ogromnog značaja. Dugogodišnji sam pčelar, volim se našaliti i reći da sam rođen sa pčelama. Otac mi se bavio pčelarstvom, tako da sam cijeli život s pčelama. Imam 30 košnica, a ova godina je veoma rodna u odnosu na prethodne dvije, tako da sam veoma zadovoljan“, izjavio je Hamdija Aganović.

Ukupna vrijednost donirane pčelarske opreme za 27 pčelara sa područja općine Stari Grad Sarajevo u ovoj godini iznosi oko 13.000 KM. Ukupno je dosad za poticaj pčelarskoj proizvodnji u Starom Gradu izdvojeno oko 100.000 KM.