Image

Organizovan svečani ručak za 230 korisnika Restorana dobre volje u Starom Gradu

 

Povodom 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine, Općina Stari Grad Sarajevo je sa Udruženjem Pomozi.ba obezbijedila svečani ručak za 230 korisnika Restorana dobre volje u Starom Gradu. Ljubav prema domovini pokazuje se brigom za njene građane, posebno najugroženije kategorije, stoga je ovaj ručak sa korisnicima javne kuhinje postao redovna aktivnost općinskog načelnika Ibrahima Hadžibajrića za Dan državnosti BiH. Tako je bilo i danas kada je sa svojim saradnicima pomagao u podjeli obroka korisnicima Restorana dobre volje. Povodom praznika svi korisnici su danas pošašćeni i tortom, te prigodnim poklonima i čestitkom za Dan državnosti.

Načelnik Hadžibajrić je kazao da je ovo jedan od sadržaja koje je Općina Stari Grad danas  organizovala povodom Dana državnosti BiH i da je važno svaki praznik podijeliti sa građanima.

"Odlučili smo se da i ove godine organizujemo svečani ručak za korisnike Restorana dobre volje, uz druženje sa njima. Drago mi je što ih vidim sretne, a danas se ovdje i zapjevalo, baš kako i treba kad je praznik. Od prošle godine smo uveli ovaj običaj da imamo svečani ručak sa našim građanima za Dan državnosti i sigurno ćemo to raditi i ubuduće. Jedna smo od rijetkih općina u Kantonu Sarajevo koja brojnim prigodnim sadržajima obilježava Dan državnosti BiH. Danas smo obišli spomen-obilježja i mezarje na Kovačima, građane smo obradovali ružama, organizovali svečani ručak, a u našoj Općini su postavljeni i transparenti sa čestitkama za Dan državnosti BiH. Moramo poštovati i obilježavati naše praznike jer je to obaveza svih koji Bosnu i Hercegovinu osjećaju kao svoju domovinu", izjavio je načelnik Hadžibajrić.

 

Maja Arslanagić-Hrvat iz Udruženja Pomozi.ba se zahvalila Općini Stari Grad Sarajevo i općinskom načelniku Ibrahimu Hadžibajriću koji su finansirali današnji ručak i pomogli da uveličaju ovaj događaj i pripreme prigodne poklone za sve korisnike "Svečani ručak je organizovan za naše korisnike Restorana dobre volje, a koji inače ne mogu priuštiti sebi nijedan obrok. U Restoranu dobre volje u Sarajevu trenutno imamo 230 korisnika koji svakodnevno dolaze po obrok. Kada govorimo o projektu 'Obrok za sve', koji je u sklopu i Restorana dobre volje, svakodnevno više od 1.000 obroka Udruženje Pomozi.ba podijeli širom BiH", izjavila je Maja Arslanagić-Hrvat. "Kako bi ovaj značajan datum za našu domovinu obilježili na svečan i prigodan način, ručak smo organizovali i u našim restoranima dobre volje u Travniku i Bihaću", dodala je Arslanagić – Hrvat.

 

Remzija Jezo ima 74. godine i jedna je od onih koji su danas prisustvovali svečanom ručku. "Korisnik sam Restorana dobre volje otkako se otvorio. Oni sebe ulažu u sve ovo, mnogo nam pomažu. Hvala svima koji nam pomažu da svaki dan imamo dostojanstven obrok i hvala Općini Stari Grad koja nam je danas ovo organizovala”, izjavila je Remzija. I Velida Gezo je korisnica Restorana dobre volje od samog početka. 

“Mnogo mi pomažu, nikada me nisu odbili, dali su sve što sam tražila. Tako su dobri ljudi. Ovaj ručak mi mnogo znači. Tako su nas lijepo dočekali", kazala je Gezo.

 

Uz općinskog načelnika Ibrahima Hadžibajrića, u današnjoj podjeli obroka učestvovali su i  pomoćnica načelnika Elma Novalija, pomoćnica načelnika Almedina Porča, pomoćnik načelnika Adis Hadžović, pomoćnica načelnika Edina Osmanagić i po ovlaštenju pomoćnica načelnika Amina Hasić.

 

Općina Stari Grad Sarajevo zahvaljuje se Kafe restoranu Metropolis koji je podržao ovu aktivnost i pripremio tortu za korisnike Restorana dobre volje.